Tre tjänster som omfattas av rutavdraget

Rutavdraget har gjort att många företag, både mindre och större, har fått ett betydligt större kundunderlag. Rutavdraget har varit omdebatterat i viss mån sedan motionen om avdraget röstades igenom i Stockholm 2007. Oaktat vad man tycker om avdraget, är det svårt att förneka att många firmor, särskilt mindre sådana, har kunnat växa. Även nya firmor har kunnat växa fram till följd av avdraget.

Kort sagt, är rutavdraget en skattereduktion på tjänster kopplade till rengöring, underhåll och tvätt, eller ”hushållsnära tjänster” som det ofta kallas för i dessa sammanhang. Vad som egentligen är avdragsgillt och inte kan dock kännas lite krångligt att hålla reda på. Dessutom kan nya regler tillkomma och därmed förändra regelverket. Här är tre tjänster som omfattas av rutavdraget i skrivande stund:

Flyttjänster

Den som är i färd med att anlita en flyttfirma kan glädja sig åt att rutavdraget täcker även flyttjänster från och med augusti 2016. Då fattades nämligen beslut från Stockholm om att man även ska kunna anlita både en flyttfirma eller en firma som gör flyttstädning med skattereduktion.

Att anlita en flyttfirma är något som blir allt mer populärt. Genom rutavdraget kommer det troligen att bli ännu fler som använder sig av dessa typer av firmor.  

Hemstädning

Att anlita städhjälp är något som har växt mycket i popularitet sedan rutavdraget infördes. Kanske har det ökat mest i populärt i storstäderna (Stockholm och Göteborg t.ex.), men förmodligen har det ökat över hela landet. Till skillnad från ovanstående rubrik om reglerna kring att anlita en flyttfirma, har hemstädning omfattats av avdragets regelverk ända sedan starten.

Hemstädning tycks även det bli mer och mer populärt – även sedan rutavdraget infördes. Att ha någon som städar hemmet medan man är på jobbet är en stor tidssparare. Samtidigt menar vissa att det ger dig en anledning att hålla det undanröjt hemma. Detta så att den som städar kan göra den ”riktiga” städningen.

Både större och mindre firmor har gynnats av det här avdraget. Städfirmor som riktar sig mot kontorsstädning har dock troligtvis inte påverkats lika mycket. Detta eftersom företag inte kan nyttja rutavdraget.

Trädgårdstjänster

Möjligheterna att få skattereduktion för anlitandet av firmor som sysslar med trädgårdstjänster har utökats kraftigt. Vid samma tillfälle som riksdagen i Stockholm beslutade om att även anlitandet av en flyttfirma ska vara avdragsgillt, lades även fler trädgårdstjänster till i regelverket.

Nu kan man även göra avdrag för bland annat följande beskärning, fällning samt borttagande av buskar och träd. Även tjänster som röjande av sly och stubbfräsning kan man numera göra avdrag för.

16 Feb 2017