Göra en budget

Vikten av att göra en budget ska inte underskattas

Har du någon gång sett programmet Lyxfällan så har du dels sett hur illa det kan gå då man lever över sina tillgångar och vilket hästjobb som krävs för att få kontroll igen. Dels så har du också sett den svarta tavlan som man använder sig av och där man tejpar upp femhundralappar i olika kolumner för att visa var pengarna tar vägen. Om denna – men på ett mer personlig plan – ska vi tala om här. Vi ska nämligen titta på vikten av att göra en budget och därigenom skaffa sig en bättre kontroll över sin egen ekonomiska situation.

Att göra en budget är något som är fundamentalt både för privatpersoner och för egna företagare och grundregeln är alltid densamma – inkomsterna ska alltid vara högre än vad utgifterna är. Självklart, glasklart och lätt att förhålla sig till i teorin. Men; det som ofta visar sig är att det hela är betydligt svårare i praktiken och att många bittert får erfara att det i slutet av månaden saknas pengar på kontor.

Att detta kan hända en- eller två gånger är naturligt, det är då det hela börjar förvandlas till en trend som man bör dra öronen åt sig, sätta sig ned och fundera över vad det är som kostar pengar i det dagliga livet. Man sätter sig – kort sagt - ned och går igenom alla kontouppdrag, räknar och försöker se en trend kring vad som kostar. Om detta sedan visar sig vara exklusiv mat, dyra restaurangbesök, spel på trav, tobak eller märkeskläder spelar ingen roll.

Huvudsaken är att man identifierar problemet och bryter den vana som gör att budgeten sprängs. Vi anser att en ärlig och uppriktig budget skulle rädda många personer från totalt ekonomiskt haveri.

pengar

Göra budget – en strategi i procent

Det vi tänkte göra här är att prestentera en modell – en slags plan – för hur en budget kan se ut och hur man, enligt oss, ska göra en sådan. Det hela är enkelt. Vi tar din inkomst – oavsett hur hög den är – och vi fördelar den enligt följande utgifter i procent:

  • 60%. Denna kolumn är störst och den omfattar dina verkliga kostnader just nu. Det vill säga – din hyra, dina lån, maten du äter, hygienartiklar, kostnaden för mobilen, bilen, bensinpengar – kort sagt: dina månatliga utgifter.
  • 20%: Den här döper vi till framtiden. Se till att öppna ett sparande och se till att det dras tjugo procent av din inkomst varje månad. Viktigt är att du löser detta med autogiro; du ska inte se pengarna och därmed frestas av att använda dem. Pensionssparande ingår också här.
  • 10%. Oförutsedda kostnader. Spisen går sönder, en blandare i badrummet slutar fungera och taket drabbas av ett läckage. Räntan höjs, bilens motor skär... Den här kolumnen i din budget ska klara av de plötsliga utgifterna som du inte räknat med.
  • 10%. Drömmar! Den resa du alltid drömt om, bilen du alltid velat ha; bröllopet, kostymen, skorna... Här avsätter du pengar för det kortsiktiga sparandet och för något som du verkligen vill ha. Inte att förväxlas med det sparande vi nämnde ovan.