Måste jag välja ett lokalt bokföringsföretag?

Det är mycket vanligt att företagare, även om man har en liten omsättning, lejer ut sin bokföring på en extern firma. Att behöva beblanda sig med så lite som möjligt, som inte rör kärnverksamheten, är ett mål för många. På lång sikt är det ju också en investering i företaget. Om man kan lägga så timmar som möjligt på det som man är bra på, kommer ju också företaget att växa snabbare.

En sådan uppgift är just bokföringen. En del har lärt sig grunderna, medan andra knappt tar i det med tång. Faktum är att det är viktigt att man åtminstone lär sig lite grann. Även om man lejer ut sin bokföring på någon annan, är man som företagare själv ytterst ansvarig för att ekonomin och redovisningen stämmer i bolaget.

Allt fler tjänster digitaliseras, och bokföring är en av dem. Ett företag som sitter i Uppsala kan utan problem samarbeta med en bokföringsfirma i till exempel Sundsvall. Hade man behövt åka för att träffa någon öga mot öga, hade avståndet mellan Sundsvall och Uppsala troligen varit lite för långt för att ett verkligt tätt samarbete skulle kunna ske utan problem. Uppsala och Stockholm kanske är ett rimligt avstånd – men till och med där blir det lite långt.

Hårdare konkurrens

Faktum är att en firma som sysslar med bokföring i till exempel Uppsala idag inte bara konkurrerar med firmor i Uppsala – utan över hela landet. Alltfler firmor väljer att sköta detta med molnbaserade system, och många kunder uppskattar det.

Förutom att man konkurrerar med andra bokföringsfirmor som har en onlinenärvaro, konkurrerar man till viss del också med alla de bokföringsprogram som kommit på senare tid. Det har troligtvis aldrig varit enklare att sköta sin bokföring, utan hjälp och förkunskaper, än vad det är idag. Många program tar knappt tio minuter att komma igång med. Många av dessa program har dessutom en support som är online stora delar av dygnet, och som kan svara på diverse ekonomifrågor.

För att svara på rubriken blir det ett rungande nej. Dock kan det faktiskt passa bättre för vissa att välja ett lokalt bokföringsföretag. Det passar till exempel den som värdesätter personliga möten högt, har lite bristande datorvana eller som inte har mobilt BankID. Utan det sistnämnda går nämligen detaljerade bokföringsprogram bort, eftersom det inte går att hämta kontohändelser på annat sätt.

20 Oct 2018