Hur kan kommunen hjälpa till starta målerifirma i Danderyd ?

Att Danderyd är en av landets mest välmående kommuner är nog ingen hemlighet. Exakt vad det beror på kan man spekulera i, men många menar att kommunen är mycket duktig på att stödja det lokala näringslivet. Med det sagt ligger kommunen inte i den allra högsta toppen över Svenskt Näringsliv ranking över landets lokala företagsklimat. År 2018 hamnade man på plats nummer 12. Det här kan jämföras med Solna, som toppat listan flera år i rad. 

Eftersom det finns 290 kommuner i landet så får ändå plats 12 anses vara mycket bra. Den goda placeringen motiveras bland annat av antalet företagarföreningar och näringslivsaktiviteter som anordnas av kommunen. För den som vill bli målare med egen firma, är Danderyd helt klart en bra kommun att börja i. Men vad gör Danderyd egentligen mer konkret för att stödja det lokala näringslivet? Här ger vi ett par exempel. 

Frukostklubben

Frukostklubben är en sammankomst som regelbundet arrangeras av kommunen. Du som är målare kan till exempel komma hit och nätverka med andra hantverkare, digitala marknadsförare eller andra företagare som du kan inleda ett samarbete med. Det är inte bara företagare som kan mötas, utan även politiker och tjänstemän. Kanske har du synpunkter på hur du som egen målare bemöts av kommunen? I sådana fall kan det finnas läge att ta upp det med politiker här. 

Företagsmässan Världsklass Danderyd

Företagsmässan Världsklass Danderyd anordnas en gång om året, på våren. Entrén är fri och kräver ingen föranmälan. Mässan äger rum i Mörby centrum och har ett program med underhållning, föreläsningar och presentationer. För den som kommer lite senare på eftermiddagen finns tilltugg och möjligheter till AW-mingel. 

Syftet med mässan är att ge företagare, till exempel dig som målare, möjlighet att träffa andra entreprenörer. Det är också ett tillfälle för lokala företagare att marknadsföra sig. Arrangörerna menar också att ju fler företagare i kommunen som känner varandra – desto mer nytta kan de ha av varandra. Det här är inte bara bra för företagarna själv, utan i längden också för kommunen som helhet. 

Exempel på företagarföreningar som är verksamma i kommunen:

  • Företagarna Danderyd.
  • Nätverqet.
  • BNI Danderyd.
  • Täby – Danderyd Uppfinnarförening.
  • Mörby Centrums företagarförening.
  • Djursholm torg Företagsförening. 

Hur ser konkurrenssituationen ut för målare?

Det bör finnas förhållandevis goda möjligheter att starta eget som målare i kommunen. Tittar man på Arbetsförmedlingens prognoser visar de att konkurrensen om målarjobben är ”mycket liten” i Danderyd. Det här behöver inte säga någonting om möjligheten att starta egen målerifirma i kommunen – men det kan vara ett tecken på att det finns fler jobb än vad det finns verksamma firmor i området. Det här är givetvis inte det enda man bör gå på, men det kan som sagt vara en fingervisning om att det finns arbetstillfällen. Att sedan faktiskt få dessa arbetstillfällen är en annan sak – det krävs att man har ett gott rykte, goda färdigheter, mycket erfarenhet och att man kan ta rätt priser för sitt arbete. 

15 Dec 2018