Bli bilrekonditionerare

Älskar du bilar? I sådana fall kan ett lämpligt yrkesval vara bilrekonditionerare. Man får då arbeta med att fräscha upp bilar, ofta inför försäljning, men även privatpersoner kan beställa en bilrekond för att de helt enkelt önskar fräscha upp bilen. Yrket är ganska litet, men är du duktig på det du gör kan det finnas goda möjligheter till arbete. Ofta krävs ingen utbildning, men fordonsprogrammet på gymnasiet samt till exempel en bilvårdsutbildning kan vara meriterande.

Arbetsuppgifter

Hur arbetsuppgifterna ser ut för en bilrekondare en typisk arbetsdag varierar något. Främst varierar det beroende på vilka bilar som kommer in och skicket de är i. Kanske har företaget avtal med en hyrbilsfirma? I sådana fall behöver kanske inte poleringsmaskinen dras fram varje gång, utan det kan räcka med en tvätt och en städning. Ofta är dock just vaxning och polering mycket vanliga inslag i en bilrekondares arbetsdag. Att göra det här på rätt sätt kräver erfarenhet och helst en bilvårdsutbildning eller motsvarande i bagaget.

Praktiska exempel som kan behöva göras: 

  • Tanka
  • Polera, vaxa
  • Tvätta
  • Utföra olika typer av saneringsjobb
  • Göra enklare reparationer, till exempel laga en punktering eller byta glödlampor
  • Göra en fullständig invändig städning av fordonet
  • Byta däck

Löneläget

Löneläget för bilrekondare är förhållandevis lågt, jämfört med en del andra yrken, även om variationer givetvis finns. Flera källor säger att medellönen ligger kring 22 – 23 000 kronor och att inga större skillnader finns mellan män och kvinnors löner. Väljer du att starta eget kan du ha chans att ta ut högre lön än så.

Enligt en av lönestatistikskällorna vi tittar på har löneläget gått upp från 17 500 kronor till dagens 23 000 kronor sedan 2005. Varje år har bilrekondarna ökat sina löner med undantag från 2009 då de sänktes något. En god ekonomi allmänhet spelar säkerligen in, men kanske också faktorer som att fler skaffar sig bilvårdsutbildning eller annat meriterande.

Var finns jobben?

Vanligt är att man arbetar hos bilförsäljare som säljer begagnade eller nya bilar. När det gäller nya bilar ska de göras redo för den första föraren, medan begagnade bilar behöver fräschas upp för att kunna säljas åter. Det är inte heller ovanligt att man arbetar hos biluthyrningsföretag eller på reparations- och serviceanläggningar. Därtill finns fristående firmor som säljer bilrekondtjänster till försäkringsbolag, bilfirmor, privatperson och andra typer av verksamheter.

Utbildning

Som nämnt lite högre upp krävs inte alltid någon särskild utbildning för att jobba med bilrekonditionering. Däremot kan det vara meriterande att ha gått en bilvårdsutbildning eller att ha gått fordonsprogrammet på gymnasiet. I många fall sker upplärningen direkt på arbetsplatsen med vad som kan beskrivas som en intern bilvårdsutbildning. Har du redan detta i bagaget ökar dock chanserna till jobb.

4 Apr 2018