Varför inte jobba som glasmästare?

Som glasmästare jobbar du främst med att skära och montera olika slags glas. Det är grunden i att vara glasmästare men samtidigt har det blivit allt vanligare med specialiseringar inom detta yrke vilket därmed fås genom yrkeserfarenhet och vidareutbildning. 

Arbetet

Som glasmästare jobbar man med att underhålla, reparera och byta ut fönster. Detta är den primära arbetsuppgiften. Utöver det kan även yrket innehålla arbeten där glas ska skäras upp till kundens önskemål gällande storlek och form. 

De flesta som jobbar som glasmästare gör detta i ett mindre företag med ett par anställda. I storstäder finns visserligen större företag men detta är generellt ett yrke med mindre företag. 

Ett arbete som ökat på sistone är att montera och bygga glasfasader. Det har blivit mer och mer populärt att ha fasader av glas eller större glaspartier. Inom specialinriktningar finns bland annat jobba med blyfönster alternativt specialfönster som ska stå emot mycket ljud eller tåla brand. 

Utbildning

På gymnasienivå kan man välja Bygg- och anläggningsprogrammet för att få de grundläggande kunskaperna som krävs för att sedan kunna jobba som glasmästare. Vill man läsa in kunskaperna vid en ålder över 20 år är inte gymnasiet ett alternativ. Då kan man istället läsa in det via Komvux. 

I vissa fall går det att få lärlingsutbildning. Man jobbar då på ett företag men under arbetstiden är det tänkt att man ska lära sig de olika momenten och vad man behöver kunna. Under denna utbildningsperiod ges en lärlingslön. Det blir därmed ett sätt att utbilda sig – och ändå få viss ersättning. 

Det går även att läsa till glasmästare via Hermods och liknande friskolor. Just Hermods har utbildningsplatser på ett flertal orter i Sverige. Flest antal utbildningsplatser finns däremot i Stockholm. Kan man tänka sig utbilda sig i Stockholm går det alltså att ansöka till flera olika skolor.

Arbetsmarknad

När ett större bemanningsföretag i Stockholm presenterade kommande bristyrken var glasmästare ett av dessa. Efterfrågan har länge varit stor på denna kompetens på grund av ett stort tryck inom byggbranschen. Som nyutbildad är det därmed lätt att få jobb i Stockholm eller andra storstäder där det byggs i stor utsträckning. Men även på mindre orter finns det viss brist på glasmästare. 

Mer info

För mer information kring yrket glasmästare och vad detta innebär rekommenderas gbf.se. Det är GlasbranschFöreningens hemsida. En förening som är en bransch- och arbetsgivarorganisation och innefattar medlemmar från ungefär 550 företag i Sverige. Här finns både glasmästare och konstinramningsföretag så som leverantörer till dessa. 

2 Oct 2018