Varför företagare har nytta av att gå en SEO-skola

Uppdaterad: 8 juni 2021

Att synas på nätet blir allt viktigare för alla typer av företag, och det är extra viktigt att ha en tydlig närvaro i olika sökmotorer (speciellt Google, som är dominant på den svenska marknaden). Anledningen till att det är så viktigt är helt enkelt att sökmotorer fått en allt större del i människors liv de senaste åren och ingenting talar egentligen för att den utvecklingen ska avta.

Behöver man information om något gör man en sökning på nätet och numera vänder sig även många människor till en sökmotor när de är ute efter en specifik tjänst eller produkt. Detta kommer knappast som en nyhet för någon, men frågan är hur man som företagare ska anpassa sig till denna verklighet.

Sökresultaten delas upp i 2 delar; först kommer 4 betalda annonser via Google Ads och sedan kommer 10 organiska sökresultat. Det översta av dessa organiska sökresultat visas ofta i form av en featured snippet med bild, citattext och större utrymme. 

De fyra första resultaten kräver kunskap i SEM och Google Ads för att nå och de följande tio nås genom kunskaper i Sökmotoroptimering eller SEO.

Sökmotoroptimering – både enkelt och komplicerat

SEO innebär i korthet att man anpassar en sajt efter ett eller flera sökord för att ranka så bra som möjligt på dessa i sökmotorerna. Man optimerar sajten helt enkelt.

SEO är en hel vetenskap och ingenting man ska ge sig på om man inte vet vad man gör. Ett misstag kan nämligen innebära att företagets hemsida blir penaliserad och i och med det i princip osynlig för de människor som söker efter efter företagets produkter eller tjänster. I stället blir det konkurrenterna som får kontakt med dessa potentiella kunder.

SEM - Google Ads

Google Ads och marknadsföring via sökmotorer kräver ofta djupare expertkunskaper för att lyckas bra. Vi rekommenderar att man kontaktar en byrå inom digital marknadsföring som har goda kunskaper inom SEM och Google Ads för att få den bästa möjliga hjälpen att nå ut till nya kunder. Den lilla avgift som man får betala lönar sig i stort sett alltid när jobb och leads börjar strömma in.

Lär dig grunderna i en SEO-skola

Ska man satsa seriöst på sökmotoroptimering är det smartaste alltid att anlita en etablerad SEO-byrå som kan hjälpa en. Många företag har haft stor nytta av att göra en sådan investering.

Vill man bara lära sig grunderna och vilka fällor man ska undvika kan man istället leta upp en SEO-skola på nätet. Det finns många SEO-företag som erbjuder kurser och utbildningar på mer eller mindre avancerad nivå. Där kan man lära sig det man behöver för att undvika att göra de vanligaste misstagen inom sökmotoroptimering.

Vad får man egentligen lära sig i en SEO-skola?

Som vi redan varit inne på är sökmotoroptimering en komplicerad verksamhet, så det är ingen mening med att gå ner på detaljnivå här. När det handlar om riktigt avancerad SEO är det dessutom så att det inte finns några givna svar, utan experter i Sverige och övriga världen debatterar ständigt vilka tekniker som är de bästa och mest givande. Att ge sig in i den djungeln är i princip meningslöst för någon som inte har SEO som sin huvudsyssla.

Det som alla överens om – och som man kan lära sig i en SEO-skola – är alltså grunderna. Till exempel vilka element på hemsidan som är de viktigaste, hur man ska strukturera innehållet och så vidare. I många utbildningar av det här slaget går man dessutom in på värdet av sökmotoroptimering och varför man har nytta av detta som företagare.

Man kan faktiskt lära sig en hel del på bara några timmar och det kan definitivt vara värt det för att hitta nya kunder och öka omsättningen och vinsten. Blir man sedan intresserad finns det egentligen ingen gräns för hur mycket man kan fördjupa sig i sökmotoroptimering.

30 May 2017