Tydligt vårtecken när uteserveringen startar

Det är ett tydligt vårtecken när restaurangerna startar sin uteservering för året. Kleti och pleti vill sitta utomhus, till en början huttrande i den kalla vårvinden, senare svettande i gassande sol. Vi är ett soldyrkande folk som bor i kalla Norden. Därför vill vi ha så mycket sol vi bara kan när chansen ges. Alla restauranger med självaktning skaffar mer eller mindre fina uteserveringar. Det är som om både mat och dryck smakar bättre bara de intas utomhus.

Det har inte alltid varit så. Under bondesveriges tid var det fattiga bönder dom fick slita utomhus och blev bruna av solen, medan överklassen vistades inomhus och slapp svärta ner sina händer med smuts. När vi övergav bondesamhället till förmån för industrialiseringen blev fritiden den främsta samhällsklassens markör. Den som var rik, hade tiden och resurserna att vistas utomhus och istället för vit hy, ville vi istället bli så bruna som möjligt. Fortfarande är det så. Solbränd och frisk visar vi att vi har tid och möjlighet att vistas utomhus på Mallorcasemestern mitt i november, december eller i januari. Alla andra får vänta på solen som tittar fram i mars.

Restaurangerna öppnar sina uteserveringar

I april har de flesta restauranger och små mathak uteserveringar som ger alla möjlighet till några timmars solbränna. Och har man en uteservering behöver de flesta restauranger något slags vindskydd, om inte annat än för att i möjligaste mån markera gränsen för var de förbipasserande kan gå och var matgästerna ska sitta.

Ändå vill de som sitter på serveringen kunna se ut och inte känna sig isolerade från resten av världen. Att ha vindskydd med glas har blivit alltmer populärt. Just för att det inte skymmer sikten varken in eller ut ur serveringen på det som händer runt omkring. Särskilt på uteserveringar kan vindskydden utsättas för olyckor, därför är en foliering av glaset i vindskyddet försäkra om att slippa splitter och personskador. Läs mer om vindskydd för uteserveringar på: http://www.vindskydd.biz.

12 Apr 2018