Starta egen byggfirma

De flesta hantverkare kommer i karriären till en punkt där de känner att de vet och kan tillräckligt mycket för att kunna stå på egna ben, i stället för att jobba som anställd. Att starta enskild firma och bli sin egen är ett stort steg att ta, men inom bygg och renovering kan det vara väldigt fördelaktigt. En byggare i Stockholm som startar egen byggfirma kommer att ha relativt lätt att få kunder. Utmaningen ligger snarare på att göra ett så bra jobb och ha ett så bra bemötande att man får kunderna att ringa även nästa gång de behöver hjälp.

Vanligt med enskild firma bland hantverkare

Enskild firma är en utmärkt företagsform för en byggare. F-skatt krävs för att unna dra av ROT och bedriva vinstdrivande verksamhet. I en enskild firma måste man inte jobba själv utan kan ha anställda som kompletterar de kunskaper man själv saknar. Även om man inte vet någonting om att driva företag så kan man  om man har viljan, lära sig mycket på relativt kort tid. Dessutom kan uppgifter som bokföring och deklaration lejas ut till någon annan, även om det ås klart alltid är bra att ha grundkunskaperna.

byggarbetare

Bredda kompetensen

Det kan vara bra att ha ett startkapital innan man drar igång sitt företag. Har man möjlighet att anställa en eller ett par personer så kan man ta fler jobb inom fler områden redan från början. Om du själv är en duktig snickare, kan du ha stor nytta av att till exempel anställa en bra målare eller en elektriker. Ni kan då ta er an flera typer av projekt och få större uppdrag.

Vill du kunna anställa hantverkare i din enskilda firma måste du först registrera dig som arbetsgivare, vilket du gör hos Skatteverket. Som arbetsgivare är du förutom lön skyldig att betala in arbetsgivaravgifter och sociala avgifter för de anställda, så räkna ordentligt innan du anställer någon

Skaffa kunder och behålla dem

Har man en byggfirma i Stockholm är det lätt att få kunder och uppdrag som renoveringar, tillbyggnader och liknande. Det finns många bostäder i Stockholm och det byggs nya hela tiden. Profilera dig gärna inom ett speciellt område och en speciell typ av byggjobb, till exempel ”fasadrenovering i Nacka” eller vad du nu har för spetskompetens. Se även till att du har en bra hemsida som du uppdaterar ofta, så får kunderna lättare att hitta dig.

Genom att bemöta kunder på ett schysst sätt, vara tillmötesgående och aktiv, samt framför allt genom att göra ett bra jobb, får du kunderna att ge dig bra omdömen och ryktet om din byggfirma sprids. En byggfirma vars hantverkare är trevliga och duktiga har stora möjligheter att få fler jobb av tidigare kunder, något som är nödvändigt för att växa och bli större.

Konkurrenter eller kollegor?

Ett bra tips är att se andra byggfirmor som kollegor och möjliga samarbetspartners i stället för konkurrenter. Om en konkurrerande firma är duktiga på VVS, ta in dem på nästa projekt där du behöver duktiga rörmokare. Chansen är stor att gesten återgäldas i framtiden. På detta sätt kan enskilda byggfirmor hjälpa varandra att få fler jobb i stället för att konkurrera om jobben.

För inspiration, besök https://www.byggfirmastockholm.biz.

 

13 Mar 2019