Solna bäst för företag

I en årlig rankning som genomförs av Svenskt Näringsliv hamnar Solna i toppen för det åttonde året i rad. Andraplatsen tas av en annan Stockholmskommun, Sollentuna, medan tredjeplatsen intas av Vellinge.

Bakgrunden till Solnas ständiga topplaceringar kan vara att kommunen utvecklade en modell för att gå från få försörjningsstöd till egen försörjning med hjälp från arbetsmarknadskontoret. Den här modellen är nu en stark grund i kommunens arbete. En viktig faktor för att den här modellen ska fungera, är ett gott samarbete med företagen. Pehr Granfalk, Moderaterna, fyller i genom att konstatera att ett bra samarbete med företagen, i sin tur, är beroende av ett bra företagsklimat.

I Solna blomstrar marknaderna. Till exempel har en hel del tandläkare etablerat sig här de senaste åren. I takt med flera privatiseringar har det nu kommit privata tandläkare som konkurrerar med det statliga. Bland annat har flera kedjor slagit ner i Solna. Men även mindre privata tandläkarmottagningar har hittat plats i kommunen.

”En välkomnande kommun”

Inte bara tandläkare slår sig ner i kommunen - även krögare hjälper till att piffa upp Solnas stadsliv. Pontus Fritiof öppnade en krog i Solna 2014 och säger till svensktnäringsliv.se att Solna verkligen kan kompetensförsörjning. Han menar att Solna är en välkommande kommun och att det finns ett stort engagemang som utgörs av människor som bryr sig.

Det går även bra för städer på andra håll i landet. Årets klättrare på listan är Mariestad som stiger med hela 135 placeringar. Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad, Johan Abrahamsson, Moderaterna, säger att de arbetat efter en ambitiös målsättning vad gäller företagsklimatet.

Han tar sedan upp tre skäl som han tror är de mest bidragande faktorerna till årets framgång. Bland annat har de förstärkt näringslivskontoret med två nya anställda, de arbetar proaktivt med att hålla en god kontakt med företagen och de har i övrigt arbetat mer för att förbättra bemötandet.

Flera klättrare

Andra klättrare är bland annat Täby, Kävlinge och Höganäs. Christer Östlund, ansvarig Lokalt företagsklimat, säger att det är mycket glädjande att det sker förbättringar över hela Sverige. Kävlinge och Höganäs i Skåne är två nykomlingar på topp 10. Han tillägger också att flera kommuner från norra delarna av landet också klättrar. Nordmaling, Härnösand, Boden och Hofors är bland de 10 kommuner som klättrar snabbast i rankningen.

Även i dessa orter har vårdmöjligheterna förbättrats. Ett vanligt fenomen är nya privata tandläkare och läkare som öppnar fler och fler mottagningar.

11 Aug 2016