Snabb hjälp vid stenskott och trasiga rutor

Pang säger bara och du har fått en skott av en sten i rutan. Som chaufför på svenska vägar har du säkert varit med om att rutan får ett stenskott en eller ett par gånger. Stenar som studsar upp från vägbanan brukar ge en så kallad “stjärna” i frontruta på bilen. Det första du bör göra när du kommer hem är att ringa och boka tid hos en glasmästare som kan laga din ruta. Det finns gott om glasmästare runt om i landet som är specialiserade på just bilglas. Du kan bara söka på nätet efter en yrkeskunnig glasmästare samt söka på din egen ort, till exempel bilglas Uppsala så får du hjälp.

Det är viktigt att du tar tag i en trasig ruta tidigt. Tyvärr lämnar många bilförare mindre stenskott utan åtgärd en längre tid. Kanske vill man slippa kostnaden för att reparera eller så känns det bara besvärligt att åka till en verkstad.

Vänta inte!

Även om skadan inte är särskilt stor vid själva stenskottet så bör du fixa en tid hos reparatör så fort som möjligt. Om du väntar med att åtgärda skadan finns risk att sprickorna i glaset breder ut sig mer och mer över rutan. När en spricka blivit för stor eller om den är placerad så att den stör din sikt som förare kan du tvingas byta ut hela framrutan och det är dyrare än att bara laga ett litet stenskott.

Så mota Olle i grind, laga din vindruta så snabbt som möjligt så slipper du onödiga kostnader! Det är viktigt för din egen säkerhet att du kör med bra sikt genom din framruta. Att ha sprickor i glaset kan skapa irriterande ljusreflexer som stör ögat. En gammal repig framruta gör ögat tröttare och du som förare får svårare att hålla fokus på trafiken.
Om du skulle bli stoppad av polisen och inte har tillräcklig sikt kan det få följder. En trasig bilruta går heller inte genom besiktningen av bilen.

Snabba reparationer

Att reparera en trasig ruta går dock snabbt. Mindre reparationer brukar ta runt en timme ungefär. Ska du byta hela din ruta räcker ofta en dag för att byta ut den hos en glasmästare. Som bilägare är det skönt att kunna lämna sin bil på morgonen och sedan hämta ut den på eftermiddagen samma dag. Ibland kan ett längre reparationsarbete kräva några fler timmar, men då kan du ofta hämta din bil med lagade rutor morgonen efter att du lämnat in den. Kolla med din glasmästare om du kan få låna en lånebil under de timmar som din egen kärra är på reparation. Många verkstäder för bilglas kan erbjuda lånebil under tiden de lagar dina rutor.

24 Feb 2017