Sluta dröm - ta steget och starta ett företag

Hur många har inte gått med gamla drömmar att driva eget företag? Den där idén som legat och grott under lång tid. Eller att slå sig fri från företaget som man arbetet på och öppna eget med all sin kompetens och erfarenhet.

Många längtar efter att få vara sin egen chef och ha större valfrihet. Det är en underbar känsla att börja tjäna pengar på sin egna idé och det egna arbetet. Och att det märks i goda tider och efter hårt arbete i den egna plånboken och inte hos ägaren på firman där du är anställd.

Testa dina idéer noga innan

Har du en bra företagsidé så måste du undersöka marknaden och efterfrågan först. Hur ser konkurrensen ut? Hur ser framtiden ut? Gör en marknadsundersökning så ser du hur vilka konkurrenter som finns.

Kanske finns det konkurrenter men inte just i din stad. Har du en produkt som ska produceras bör du undersöka vad den skulle kosta att framställa och vilket pris den skulle erbjudas till slutkonsument. Vad kostar konkurrenternas produkter eller tjänster?

Skynda långsamt

Är det redan en etablerad produkt eller tjänst så är det en god idé att börja i liten skala först. Kanske kan du arbeta kvar på ditt företag på deltid ett tag eller ta tjänstledigt. Då har du något att falla tillbaka på om det inte fungerade. Det behöver absolut inte vara ett misslyckande om det inte visar sig fungera, utan kan vara en nyttig lärdom för att prova igen vid ett senare tillfälle.

Kanske var marknaden inte redo eller att du satsade för stort för snabbt. Och i värsta fall kan du vara stolt att du vågade prova, istället för att gå resten av livet och undra hur det hade gått. En viktig sak att tänka på är att det kan vara osäkert att vara egenföretagare eftersom man tar allt ansvar själv. Vissa passar för det, andra inte. Många kan aldrig tänka sig att vara anställda igen.

Praktiska saker att tänka på

När man bestämt sig för att ta steget behöver man besluta om man behöver en partner, något som är tryggt i början. Man har någon att dela med- och motgångar med. Man behöver inte gå in med lika mycket eget kapital. Sedan måste man fråga sig var verksamheten ska hålla till. Det beror såklart på hur stort företaget är.

Du kanske behöver en verkstadslokal, ett lager eller ett kontor. Ett bra tips är kontakta ett företag som hyr ut lokaler till företag. Dessa brukar ha flera bra alternativ att välja på. Besök denna sida om du är i behov av lediga företagslokaler.

Behöver man köpa in maskiner, verktyg och datorer i en uppstartsfas är klokt att kontakta din bank. Våga ta steget, du kommer inte att ändra dig.

22 Feb 2019