Släktforskning kan avslöja dolda sjukdomar

Det finns en hel del släktforskningverktyg på nätet. Det är allt från My heritage, till avancerade system där man kan sända in sitt DNA och få svar på vilka dolda sjukdomar man bär på, om man kommer att bli dement i ung ålder, får cancer eller om man kommer att dö frisk som en nötkärna, liksom sina anfäder. Dels kan man ta reda på om man verkligen är släkt med den familj man alltid trott att man tillhör, men ännu mer kan man se vilka ens rötter är. Utan att veta om det kan man ha förfäder som kommer från helt andra kontinenter än dem man trodde sig veta. Man kan spåra sin rötter flera generationer tillbaka.

Släktforskar man kan man komma ända till 1600-talet

Är det så att man väljer att släktforska och spåra sina rötter tillbaka i 4-500 år, gäller det att kunna förvara alla de dokument som man kan få fram. De flesta kommer till 1600-talet. Det var under det århundrande com man bestämde att nuvarande Svenska kyrkan (den hette inte så på den tiden) skulle mantalsskriva varenda människa som fanns inom dess jurisdiktion. De osm har ägnat tid åt att släktforska inser att det finns otalig information om de egna förfäderna. Prästerna var oerhört nogranna med att dokumentera människors mest privata göromål, om man hade begått äktenskapsbrott, var dum och slö i huvudet eller om man hade någon mental sjukdom. Med hjälp av små anteckningar i mantalsslängderna kunde man beskriva en person.

Prästerna gjorde omfattande dokumentering av folk

Har man kopior på mantalsskrivningarna och anteckningar som prästerna gjorde om de egna släktingarna kanske man vill kunna arkivera dem på sätt som inte förstör dokuementen. Då kan det vara en hjälp att veta att man kan omvandla dem till digitala dokument. Det finns program som kan läsa handskriven text. Du kan få hjälp med vilket arkiveringssystem som passar dig bäst. Hur ska originalmaterialet förvaras? På vilket sätt är det bäst att söka dokumenten? Alla dessa frågor är viktiga att få svar på och fundera ut innan man skrider till verket.

Hjälpen man kan få är ett program som kan hjälpa en arkivera de viktigaste av dokument; din släktforskning. Börja med att googla digitalt arkiv, så får du säkert väldigt många förslag. Bor du i Stockholm, skriv då också det i sökfältet, eller den ort där du bor i sökfältet. Är du intresserad av att läsa om ett svenskt företag som arbetar med digitala arkiv över hela världen kan du klicka här.

26 Jun 2018