Så är det att arbeta som arborist

Är det någon som vet vad en arborist gör? Det är någon som vi förut kallade för trädgårdsmästare. De vårdar om träd, i tätorter och i vanliga trädgårdar. De ansar och skär av de grenar som inte ska finnas där för att träden ska bli bättre och om det är ett fruktträd ser de till att trädet bär mycket frukt. För att ett äppelträd, till exempel ska bära så mycket frukt som möjligt , skär arboristen av sjuka, döda eller skadade grenar som stjäl av växtkraften hos trädet. Ska man arbeta som arborist är det bra om man är ganska vältränad och kan klättra, och kan man inte själv klättra i trädet, brukar de använda liftar för att komma åt trädkronorna högst upp.

En arborist arbetar inte bara med trädfällning, utan arbetar även med andra saker som har med trädgårdar att göra. De kan även beskära buskar och komma med bra lösningar när det kommer till trädgårdsplanering. Andra arborister kan även arbeta med att enbart fälla skadade träd och kan bedöma hur ett träd mår, om det bör fällas för att risken är stor att trädet faller på egen hand på grund av röta i trädet.

För att trivas med arbetet som arborist krävs det att man gillar att arbeta utomhus i de flesta väder. Många som arbetar som arborister är egen företagare och tar uppdrag av både stat, kommuner och privatpersoner. Då fakturerar de på sedvanligt sätt, och deklarerar som näringsidkare. De flesta arbetar som mest under vår-, sommar och höstsäsongen, och arbetar mycket mindre under vintern. Då gäller det att man kan fakturera så att man klarar av lågsäsongen då det är färre uppdrag.

En arborist har en relativt hög utbildning på något Naturbruksprogram på gymnasiet, med inriktning inom trädgård- eller skogsbruk. Därefter väntar specialiserade kurser för arborister. Många är utbildade på högskola i Storbritannien, det finns även högre studier i USA och i Tyskland. Därefter arbetar en arborist som lärling och fortsätter komplettera sin utbildning med olika kurser.

I Sverige kan man bli certifierad arborist av Svenska Trädgårdsföreningen om man har arbetat med trädvård i några år. Så består certifieringen av teoretiska och praktiska prov som genomförs av European Agriculture Council. Lönen för en arborist ligger på cirka 25.000-29.000 kronor i månaden. Det är relativt få som väljer att bli arborister, så därför är konkurrensen ganska liten om jobben. Just nu råder det ingen arbetslöshet bland arborister i Sverige.

18 May 2018