Orsakar din firma en vårdnadstvist?

Att driva en egen firma innebär inte sällan att man jobbar betydlig mer än de fyrtio timmar som en vanlig anställd gör varje vecka. Det handlar om sena kvällar och ibland nätter och inte sällan så handlar dessa skift om att få alla siffror att stämma. Positivt i detta är att man själv är egen dräng; driver du en egen firma så har du också själv ansvar för att få uppdrag och därmed också få in pengar. Det är, för många, ett kärt jobb att arbeta fler timmar än vad som brukligt är då man i slutändan kommer att tjäna mer pengar genom detta.

En sak som många inte tänker på dock är att dessa timmar även tas från familjen. Att driva ett eget företag kan drabba en familj - man har inte tid att göra saker, man kanske får skjuta upp saker man lovat och man kanske inte har möjlighet att ta semester på samma sätt som andra familjer kan göra. Det kan skapa konflikt och det gäller att ha en sund balansgång mellan det privata och arbetet. Något som kan vara svårt.

Går företaget sämre så är det svårt att kliva in genom dörren hemma, ta på ett leende och glömma de i rött skrivna siffror som du just plitat ner i bokföringen. Därför så kan också en egen verksamhet vara döden för ett äktenskap och för en tidigare lycklig familj. klarar man inte av att skilja sitt jobb från sin familj så gräver man en grop som kan vara svår att ta sig ur.

Och: en skilsmässa i sig är en sak - men vad händer om det hela går ytterligare ett steg och att en vårdnadstvist inleds. En vårdnadstvist är något av det värsta som kan drabba en familj - alla påverkas och i synnerhet så drabbas barnen. Ett barn kan få själsliga ärr att bära genom hela livet som en följd av en vårdnadstvist och därför så bör också en sådan till varje pris undvikas.

Sätt familjen i första rummet

Märk väl: vi säger inte att ditt idoga arbete med din egna firma kommer att leda till en skilsmässa och en vårdnadstvist - det vi menar är att du bör vara medveten om att det finns exempel på där detta scenario inträffat och att du således bör vidta åtgärder innan det är för sent att agera. Åtgärder som vi tänkte tipsa lite om här nedan och som kan ta bort risken med att du en dag tvingas in en skilsmässa eller - än värre - en vårdnadstvist:

    • Ta hjälp: En hel del av arbetet mår bättre av att skötas av andra. Anlita en redovisningsbyrå och låt denna sköta allt som har med papper, bokföring, administration, skatter, löner och så vidare att göra. Du behöver inte sitta uppe halva nätterna för detta - det mår ingen, inte minst du, bra av.
    • Håll löften : Se till att aldrig svika barnen för arbetet. Har du lovat att åka och bada under en lördag så är det badhuset som gäller - även om det dyker upp ett intressant jobb under dagen. Det kan säkerligen vänta till måndag.
    • Du och din fru/man Se till att skapa egentid bara för dig och din partner. Titta på en film, gå på bio, gå ut och ät middag. Samtala med varandra och koppla bort jobbet. Se dock till att hon/han är involverad så tillvida att hon är medveten om det går bra- eller dåligt för ditt företag. Öppna kort!
    • Släpp kontrollen Det finns en anledning till varför du anställt varje person. Lita på den anledningen. Du behöver inte ha näsan överallt; dina anställda klarar sig utan din hjälp vid vissa tillfällen
    • Annan hjälp Börjar det knaka i äktenskapets fogar så kan det vara en god idé att överväga exempelvis parterapi. Att samtala med varandra är något som ofta leder till något gott - särskilt om samtalet modereras av en utbildad terapeut.

Vi ska tillägga en sak om en vårdnadstvist också. Innan en sådan når rätten så erbjuder varje kommun i Sverige så kallade samarbetssamtal där man - tillsammans med respektive juridiska ombud samt utbildad personal tillhandahållen från kommunen i fråga - får sitta ned och försöka hitta lösningar. Från statens sida utgår man alltid från att gemensam vårdnad är bäst för barnen och samarbetssamtal är någon som kan hindra en vårdnadstvist från att avgöras i rätten.

Mer info om vårdnadstvister här.

14 Mar 2018