När ska man redovisa moms?

Driver du en hobbyverksamhet som har börjat växa kan det vara bra att läsa på om bokföring och ekonomi. Här svarar vi på frågan: när ska man redovisa moms?

Hobby eller näring?

En viktig fråga för att bedöma om det är dags att börja redovisa moms är om du driver en hobbyverksamhet eller en näringsverksamhet. Det du ska tänka på är om din verksamhet bedrivs professionellt och varaktigt. Är så fallet ska du registrera dig som momspliktig och börja rapportera och redovisa moms.

Siffror i olika kolumner på papper

1 miljon i omsättning

Den första milstolpen att hålla koll på är om du omsätter mer än en miljon kronor eller inte. Ligger du under en miljon i omsättning kan du välja att redovisa din moms en gång per år. Då sparar du alla inkommande moms, förutom den som du vet med säkerhet att du får kvitta mot utgående moms. I samband med bokslut räknar du ihop alla moms, rapporterar till skatteverket och betalar in överskottet.

1-40 miljoner i omsättning

När din verksamhet växer och du kliver upp över en miljon kronor om året i omsättning når du nästa nivå. I det här segmentet är det kvartalsmoms som gäller. Det innebär att du räknar ihop och redovisar momsen för varje kvartal. Det vanligaste är att du rapporterar in och betalar momsen senast den 12:e i andra månaden efter slutfört kvartal. Har du en momsredovisning vid årsskiftet kommer du behöva betala in överskjutande moms den 12:e februari.

Mer än 40 miljoner i omsättning  

För företag som har nått upp över 40 miljoner kronor om året i omsättning gäller andra regler. Nu ska man redovisa momsen varje månad och betala in den 12:e månaden efter. Som alla aktiebolag gör för löner gör de här större företagen också för momsen.

Varför dessa gränser?    

En stor anledning till att man har gränser för momsredovisning är att större företag här stora pengar i omlopp. Anta att ett företag omsätter 100 miljoner kronor om året och har kvartalsmoms. De skulle då omsätta 25 miljoner per kvartal och med 25% moms är det 6.250.000 kr i rena skattepengar som är ute på vift, på ett enda företag.

Vad skulle du göra med 2 miljoner extra?       

Ett företag som har två miljoner kronor extra varje månad i skattepengar som de kan disponera i upp till tre månader har en otrolig konkurrensfördel. De skulle kunna köpa och sälja varor med otroliga vinster där insatsen bara är skattepengar eller moms. För att jämna ut detta kräver man månadsmoms från stora företag.                            

Fler tips finns att hitta på https://www.redovisningstockholm.biz/

18 Mar 2020