Många svenskar startar bolag på Cypern

Många svenska företag upplever i dagsläget att det svenska systemet är väldigt ogynnsamt och där man betalar för mycket i skatt. Man tycker att man – kortfattat och enkelt – inte får behålla den del av vinsten som man förtjänat genom sitt hårda jobb och detta oavsett vilken bransch det handlar om. Här kan man se till att skatten faktiskt gör stor nytta också och att vi i Sverige har en ganska hög skatt om man jämför med andra länder – både för företag och för privatpersoner.

Om man ser till hur vårt system är utformat så handlar väldigt mycket om att vi byggt vår välfärd genom detta och att det således också fyller en väldigt viktig funktion. Frågan här är; vilka har rätt – är företagen bortskämda och glömmer bort detta faktum eller har det rätt, är pengarna de tjänat något som endast ska tillfalla dem själva och inte gå till exempelvis sjukhus, nya vägar och skolsystemet?

Här finns det inga lätta svar att ge och om man ser till det faktum att väldigt många mindre företag söker sig till exempelvis Cypern för att starta bolag eller vidareutveckla sin befintliga verksamhet så handlar detta uteslutande om att komma undan en del av beskattningen. Om vi drar några klara riktlinjer och skillnader mellan att starta ett bolag på Cypern jämfört med Sverige så kan vi direkt se att Cypern endast har en företagsskatt på 10% och om vi ställer detta mot Sveriges 22% så får vi också den stora anledningen. Man ska här även veta att just Cypern har många andra fördelar också och att det där är ganska billigt att leva om man jämför med andra lågskatteländer.

En tredje fördel som man har om man som svensk ska starta bolag på Cypern är att man där – utan att betala kapitalvinstskatt – kan förvärva andra svenska företag; detta gäller dock kanske främst de större företag som förlägger sin verksamhet i detta land. Där hade vi således tre stycken klara fördelar om man ser till ett företags situation och till deras ambition att tjäna – och behålla – en större del av sin vinst.

En svår och stor fråga

Som sagt dock så är frågan komplex och i och med den fria rörlighet som Europa i dagsläget erbjuder så kan man inte peka finger och säga att saker och ting är fel; vill man starta ett bolag på Cypern eller i något annat land – Malta, Luxemburg, Schweiz – så ska man också ha den möjligheten.

Tar man exempelvis IKEA så har ju detta gigantiska företag en liknande filosofi också där man inte direkt betalar så mycket skatt till vår statskassa som man kanske skulle kunna föredra; detta är något som vi får leva med och visst kan det sticka lite i ögonen att Ingvar Kamprad väljer att flytta hem och ” inte göra rätt för sig ”.

Moraliska pekpinnar åsido dock – alla kan inte vara som Stefan Persson som lever- och betalar sin skatt i Sverige. Världen är öppen och valet är fritt – precis som det också ska vara. Vill man läsa mer om ämnet kan man göra det här: www.startabolagcypern.se.

4 Feb 2023