Konsult eller anställd?

Som konsult kan man, inom många branscher (som IT- eller managementkonsult t.ex.), fakturera ganska höga summor per månad. Konsulter är ofta välbetalda, helt enkelt. Är man eftertraktad inom sitt område finns det stora möjligheter att påverka den lön man får ut varje månad. Ofta bor de bäst betalda konsulterna i storstäderna (Stockholm och Göteborg t.ex.).

Samtidigt finns det såklart nackdelar med att vara konsult. Till exempel bör man vara beredd på att leva på snabbnudlar i början av karriären, eller om uppdragen plötsligt skulle sluta komma in. Kort sagt finns det en betydligt större trygghet i att ha en anställning.

Funderar du på om du ska bli konsult, eller söka fast anställning? Vad man bör välja beror i hög grad på vilken typ av person man är. Klart är i alla fall att det finns för- och nackdelar med båda.

Konsulter slipper internpolitik

Något som gör att många blir konsulter, är att det ofta går att tjäna bra pengar utan att tampas med jobbig internpolitik. Inom till exempel finans och andra branscher, kan det krävas att man ”spelar med” med högre chefer för att så småningom klättra på karriärstegen. Det här passar vissa – men inte alla. Är man framförallt driven av det området man verkar inom (datorer och teknik som IT-konsult eller management som managementkonsult t.ex.), tycker vissa att det är bra att köra på egen hand.

Huruvida det är värt risken beror, som tidigare skrivet, vilken typ av person man är. Även hur stort intresse man har för sitt område spelar såklart in. Åtminstone är internpolitiken förmodligen inte den enda faktorn som spelar in, även om det kan få vissa att överväga att bli konsult. 

Tryggheten i en anställning

Tryggheten i anställning gör att många väljer bort egenföretagandet. Förmåner som uppsägningstider, pensionssparande och semesterersättning är något som anställda avnjuter i högre grad än konsulter. Skillnaden är att konsulter helt enkelt ansvarar för att fixa detta själva.

Anställda behöver inte heller oroa sig över sin ålder i lika hög grad som konsulter. Att som konsult behöva sälja sig som apputvecklare några år före pension är förmodligen en ganska stor utmaning. Ofta spelar det då ingen roll om man bor i en större stad som Stockholm där det bör finnas många potentiella kunder, eller i ett mindre samhälle.

Varierande vardag

Som konsult, oavsett om man är managementkonsult, IT-konsult eller konsult inom finans, är vardagen ofta mer omväxlande än vad den hade varit som anställd. Inte sällan får man resa runt bland olika arbetsplatser, träffa nya människor och dessutom ständigt få nya utmaningar att ta sig an.

Just resandet kan vara något som lockar många att ta klivet ut till att bli konsult. Att jobba i Stockholm ena dagen och i Göteborg den andra kan vara spännande för vissa. Samtidigt är det både konsulter och anställda som tycker det räcker gott och väl att jobba i antingen Stockholm eller Göteborg. Både anställda och konsulter kan givetvis tycka resor i jobbet är spännande, eller mest tröttsamt. 

Vanliga typer av konsulter

  • Managementkonsult
  • IT-konsult
  • Organisationskonsult

Är du nyfiken på vad en managementkonsult gör kan du läsa mer på denna sida: http://www.managementkonsultstockholm.se/.

1 May 2017