Kan jag köpa en skräddarsydd kostym och dra av den på skatten?

Om du talar med en revisor så kommer du att få höra de mest spännande saker som olika företag och privatpersoner försök att gör avdrag på i samband med sin deklaration. Många gör detta för att, så att säga, ta ett skott - man chansar och hoppas på att man inte blir granskad närmare av Skatteverket. Det är naturligtvis förkastligt och där brukar revisorn, naturligtvis, avråda å det skarpaste. En del avdrag som folk försöker göra handlar om ren okunskap och dessa är lite mer förståeliga sett till att de görs utan något ont uppsåt.

Okunskap är inget brott - men det är också därför som man ska söka hjälp om det handlar om olika avdrag. Genom att ta professionell hjälp så slipper man hamna i framtida problem, man slipper betala vite och så vidare.

Ett typiskt sådant avdrag gäller arbetskläder. Många har problem med att bena ut vad som räknas som arbetskläder. Exempelvis en mäklare kan köpa en skräddarsydd kostym och tro sig kunna göra ett avdrag på denna - han är trots allt tvungen att bära en kostym i arbetet. Vad signalerar en seriös mäklare mer än skräddarsydd kostym och ett klanderfritt yttre? Förmodligen ingenting, men det hör dock inte till saken. En skräddarsydd kostym kan man nämligen inte dra av på skatten - även om den endast används i arbetet.

Det finns tydliga regler gällande arbetskläder och primärt så kan endast branscher där kläderna används som skydd göra avdrag. Några sådana exempel: Murare, svetsare och betongarbetare. Vi ska även nämna att uniformer går att dra av - en väktare eller en ordningsvakt kan således ha rätt till ett avdrag för sina arbetskläder. Detsamma gäller om arbetskläderna genom snitt eller färg sticker ut för det arbete man utför - vissa livsmedelsbutiker och snabbmatskedjor och personalen där kan gör avdrag.

En skräddarsydd kostym som hålls enhetlig då?

Vi fortsätter med vår mäklare och hans försök till avdrag för en skräddarsydd kostym. Finns det verkligen inga luckor i lagen gällande detta? Jo, men frågan är om mäklaren i fråga kommer att bli så nöjd med svaret. Dessa kriterier måste i så fall uppfyllas:

  • För arbetet: Den tillhandahålls för att användas i arbetet.
  • Den ska vara obligatorisk att bära: Mäklaren måste ha en skräddarsydd kostym varje arbetsdag.
  • Enhetlig: Den ska vara enhetligt för viss personal - eller ha någon typ av särskild egenskap.
  • Logotypen: En skräddarsydd kostym ska avvika från övrig klädsel - något som innebär att en logotyp måste finnas någonstans. Det ska vara en ganska rejält tilltagen sådan - en mindre, diskret och broderad logga vid ena bröstfickan godkänns inte.
  • Samtliga dessa fyra punkter måste uppfyllas; det räcker inte med att en- eller två gör det. För en mäklare så är nog den senare punkten den svåraste att smälta.

Läs mer.

30 Jul 2018