Kan jag dra av besöket hos min tandläkare?

Som egen företagare så finns det ganska många saker som man kan göra avdrag på. Saker som behövs för den egna verksamheten och som bidrar till att man får en mer lönsam affärsrörelse. Det kan handla om avdrag för kontorslokal, för inventarier, för representation, för advokatkostnader, för bokföring och för datorer, mobiltelefon och så vidare - nödvändiga saker. Det är dock vissa som tror att man kan gör avdrag för allt möjligt och som genom detta också tar väl snabba svängar genom kurvorna.

Det kan innebära att man köper olika böcker av mer skönlitterär karaktär och kallar dessa för facklitteratur, det kan handla om att man köper en bil som endast används privat och det kan handla om att man köper ett dyrt gymkort som bekostas av företaget. Det senare vill man kanske få som friskvård, men det gäller inte om man inte är anställd - du äger ju din enskilda firma.

Kort sagt: man blandar ihop korten - medvetet eller ej - och får svårt att skilja på de egna, privata pengarna och på de pengar som tillhör företaget. Detsamma gäller då också vad pengarna i fråga används till.

Rent generellt och som grundregel för avdrag så kan man säga att allt som bidrar till att göra en verksamhet bättre, mer lönsam och nödvändig för att företaget ska kunna fungera är avdragsgillt - men det ska i så fall också, alltid, kunna bevisas och redovisas.

tandläkabesök

Du kan inte dra av kostnaden för en tandläkare

Kan du då i så fall besöka en tandläkare på Södermalm och dra av kostnaden för det? Nej, det kan du inte - ett besök hos en tandläkare räknas till ditt privatliv; som en privat levnadskostnad.

Vi kan dock tycka att detta är lite väl stelbent. En tandläkare kan ju mycket väl komma att förhindra exempelvis sjukdagar i framtiden och blir man som enskild näringsidkare sjuk så kan man heller inte driva företaget i fråga.

Av den anledningen så kan man kanske tycka att ett besök hos en tandläkare borde vara avdragsgillt - liksom övrigt vård; inkluderat friskvård också, som kan förebygga skador och sjukdomar. Men, så är alltså inte fallet och du får således vackert betala den hela summan som din tandläkare begär - ur egen ficka och utan avdrag.

Hitta en billig tandläkare utan avdrag

Vi ska dock säga gällande just tandläkare och priset där att det inte behöver vara så dyrt. En tandläkare har fri prissättning och det innebär att du kan söka efter den billigaste tjänsten i din närhet. På Södermalm och i andra stadsdelar i Stockholm så finns många tandläkare och där kan du på ett tydligt sätt använda dig av den fria prissättningen och konkurrensen dem emellan.

Precis som du gör inom alla områden - du letar efter en tjänst som är prisvärd. Tandläkare är definitivt inget undantag. Även om du inte får dra av något på kostnaden så finns det ändå pengar att tjäna.

Mer om tandvård: http://www.tandläkaresödermalm.biz.

17 Sep 2018