Jobba med markiser i eget företag eller som anställd?

Många anställda ställer sig den här frågan, oavsett om man arbetar med markiser i Stockholm eller VVS i Malmö. Debatten huruvida det är bättre att starta eget eller fortsätta som anställd i en bransch pågår ständigt. Sanningen är nog att det beror på anställning och hur man är som person. Är man naturligt driven, har många kundkontakter och är missnöjd med sin anställning kan det till exempel vara ett läge att starta eget.

Mer kontroll

Som egenföretagare har du mer kontroll över vad som sker i företaget och att det drivs på rätt vis. Som anställd kanske du hittat misstag, till exempel att du anser att arbetsgivaren köper in fel typer av markiser. Dåliga beslut kan leda till att kundflödet stryps och att de anställda blir av med jobbet. Som egenföretagare har du befogenheten att se till att dessa dåliga beslut inte tas. Med det sagt är det inget lätt jobb, och nästan alla gör åtminstone ett större misstag förr eller senare.

Tryggare med anställning?

De finns de som hävdar att en anställning är tryggare – och det finns de som hävdar motsatsen. De som hävdar motsatsen är ofta egenföretagare som gillar nivån av kontroll, som nämnt ovan. Som anställd har du visserligen uppsägningstider och avtal att luta dig tillbaka på, men om företaget sköts dåligt finns alltid en risk att det går i konkurs. Om företaget går i konkurs finns det knappast något avtal i världen som kan hjälpa dig.

Man kan resonera kring att det är tryggare med en anställning – om man har en arbetsgivare man litar på och som man anser driver företaget på bästa möjliga sätt. Om du anser att du skulle kunna sälja era markiser på ett mycket bättre sätt – ja, då kanske det är läge att starta eget.

Möjligheten att flytta

Vill du flytta till exempelvis Norrtälje i Stockholm? Som anställd har du möjlighet att helt enkelt söka ett nytt jobb hos en arbetsgivare i trakterna däromkring. Som egenföretagare är du beroende av de kunder som finns, och det kan därför vara svårt att genomföra en flytt. Således gäller det att du hittar nya kunder i Norrtälje att sälja markiser till.

Fortsätter vi med Norrtälje som exempel, kanske det dock skulle vara ännu svårare att hitta jobb som anställd. Kanske finns det helt enkelt ingen arbetsgivare som anställer? På det sättet kan även anställda vara begränsade i sina möjligheter att flytta. Vad som faktiskt är svårast beror på, från fall till fall.

6 Aug 2017