Innovativ app ska förenkla bokföring

Det är Svenska Dagbladet, som skriver om hur företaget NFT Ventures investerar ca sex miljoner kronor i en app som vill bli en chattkanal och marknadsplats för redovisning.

Appen, som heter Mr Shoebox, riktar sig till personer med mindre företag som vill ägna så lite tid som det bara går till att sortera fakturor och kvitton. En av appens grundare, Ken Bertling, informerar om produkten.

– Om man driver ett litet företag vill man ju betala in rätt mängd skatter, samt sköta sig på alla sätt och vis. Många av oss är dock inte alls administrativt lagda. Det är min personliga frustration kring bokföring som har lett till starten av det här bolaget.

Hur appen fungerar

Appen låter användare hantera allt som är relaterat till firmans redovisning i ett och samma program. Det handlar bland annat om uppgifter så som att ladda upp kvitton, eller möjligheten att se hur inkomster och utgifter utvecklas över en längre period.

Just det här är inte unikt i sig. Mr Shoebox har dock valt att modifiera upplägget på ett sätt som gör att den ändå står ut i jämförelse med den mängd av appar relaterade till bokföring som redan finns på marknaden idag.

Bland annat finns en funktion som tillåter användaren att skicka ut offerter till flertalet olika redovisningsbyråer för att jämföra priserna. Företaget tjänar pengar varje gång det förmedlar en affär till en byrå som sysslar med bokföring. Det tjänar även pengar på avgifter, vars storlek skiljer sig åt beroende på hur många fakturor och kvitton som användaren laddar upp till appen.

”Ska bli som Booking.com”

- Målet är väl lite grand att vi ska bli som Booking.com, fast det istället handlar om redovisning. Vi är platsen på marknaden där man enkelt kan hitta sin bokföringsbyrå. Samtidigt blir vi en kanal för bokföringsaktörer som vill nå ut till ett större kundunderlag, berättar Ken Bertling.

Något annat som skiljer appen från mängden, är att de har som mål att bli en plattform där det är möjligt att koppla upp flera tjänster. Dessutom ska kunden i framtiden kunna chatta direkt med bokföringsbyrån för att reda ut eventuella frågor och oklarheter.

– Vi ska bli en allt i ett-lösning för användaren. Entreprenörer vill inte ha flera olika tjänster för bokföringen, utan bara en, säger Ken Bertling.

16 Jun 2016