Frilansare eller konsult? Ladda ned en bra app för tidsrapportering

Som frilansare eller konsult kan ibland själva tidsrapporteringen stjäla onödigt mycket tid. Det gäller att man har god koll på hur många timmar man jobbat med respektive kund, men det är också bra att – för intern uppföljning – kika på hur mycket tid man lägger på till exempel sälj eller administration.

Idag finns en mängd olika bra appar för såväl iOS som Android. De är lätta att hitta bara man söker efter dem. En enkel sökning på till exempel ”tidsrapportering app” i valfri sökmotor lär ge dig en mängd intressanta resultat.

Kommer med många fördelar

Att ha god koll på sin tidsrapportering kommer med många fördelar. En fördel är att man ser till att faktiskt debitera kunden den tid som arbetet har tagit – varken mer eller mindre. När man arbetar med många olika projekt och kunder – och kanske vill variera mellan dem på en arbetsdag – är det lätt att glömma bort timmarna om man inte aktivt tecknar ned dem.

Att anteckna tid i ett vanligt kalkylblad är visserligen möjligt, och det är många som gör det. En hektisk arbetsdag är det dock lätt att glömma av det, för att sedan i slutet av arbetsdagen fundera på vad man ska debitera respektive kund. En del som är osäkra kanske debiterar i underkant för att vara på den säkra sidan, något som frilansaren eller konsulten givetvis förlorar pengar på att göra.

Sedan kan man också spara en hel del tid. Det må bara vara 5,10 eller 15 minuter per dag, men under en vecka kan det handla om en halv timme eller timme som faktiskt kan spenderas på inkomstbringande arbete. En konsult som debiterar 700 kronor i timmen skulle då kunna tjäna in till exempel 350 eller omkring 875 kronor extra i veckan. Visserligen inga jättesummor i förhållande till timlönen – men utslaget på ett år kan det bli en mycket fin bonus.

En annan fördel är möjligheten till intern uppföljning. I en bra app för tidsrapportering får du en överskådlig blick över hur dina arbetstimmar faktiskt fördelas. Snabbt kanske du kan märka var du halkar efter, var du ligger i fas och vilka kunder du kanske bör jobba mer med. Ställ det bara i relation till hur mycket du tycker om att arbeta med respektive kund. Kanske märker du att får tid, eller borde, lägga ned mer energi på en av kunderna?

rapportering

Vad kostar det?

En app för tidsrapportering kan vara gratis, eller kosta över 100 kronor i månaden. Det beror helt enkelt på vilken app du väljer. Ska du ha någorlunda god funktionalitet behöver du sannolikt betala ett par tior i månaden, men om du lyckas spara några timmar i veckan tack var den, är det en ren vinstaffär.

De appar för tidsrapportering som är gratis har normalt en väldigt begränsad funktionalitet. Visserligen duger det ofta till grundfunktioner, men för att få tillgång till exempel att göra-listor, dokumentdelning, schemaläggning och fakturering krävs normalt en betald prenumeration. Men det kan det vara värt.

1 Apr 2019