Brasiliens president Dilma Rousseff i blåsväder efter manipulerad bokföring

Brasiliens Dilma Rosseff, president, skickas på en time-out som är allt annat än frivillig. Senaten röstade igenom det här, samt att en riksrätt skall inledas mot henne. Hon anklagas för det som anses vara ett standardförfarande för tidigare presidenter – manipulation av statens bokföring.

På senare tid har motgångarna följt av varandra för vänstern i Latinamerika. Senast förra året segrade högerinriktade Mauricio Macri i Argentina, samtidigt som oppositionen i Venezuela (även dem höger) segrade i parlamentsvalen. Senast i februari röstade också en en knapp majoritet emot att låta Evo Morales göra sig aktuell för omval i Bolivia.

”Märklig kris”

Jon Wenman skriver att det kan anses vara en något märklig kris. Ekonomin i Brasilien går kräftgång för tillfället – ändå har landet en tredjedel färre fattiga än tiden innan Dilma Rousseffs arbetarparti hade tagit över makten. Makt som sedan omskakas då Dilma anklagas för manipulation av bokföringen.

Cristina Fernandez de Kirchner, lämnade över ett Argentina där landets Bruttonationalprodukt är nära den dubbla, samtidigt som statsskulden nästan hade reducerats med hälften av vad det var när makens Nestor tillträdde 2003. Bolivia har haft en tillväxt med ett snitt på 5,1 procent det senaste decenniet.

Har blivit bekväma

Vidare skriver Jon Wenman att vänsterregeringarna är i en intellektuell kris, och hänvisar till det som sociologen Eduardo Gudynias har skrivit.

”De lanserar inte längre några vågade projekt, de har blivit bekväma och låtit förtroendet från folket att urholkas av maktfullkomlighet och korruption.”

Framgångarna för Sydamerikas nya höger har däremot varit att fokusera på ämnen som just korruption och maktfullkomlighet. Detta eftersom de är medvetna om att de inte har någon chans att utmana i debatter som rör frågor om ekonomiska modeller.

”Föreslå inget”

Federico Sturznegger, Macris närmaste ekonomiska rådgivare, fick följande råd av valstrategerna.

”Föreslå inget. Förklara inget. När du sitter i regeringen kan du göra vad du önskar. Men gör inte det nu… Prata om barnen eller nåt.”

Med en vinst i valet bakom sig sade Macri sedan upp tiotusentals anställda inom den offentliga sektorn. Han tog även bort exporttullar för storjordägarna samt royalties för gruvindustrin. Han befinner sig nu i en brant nedförsbacke vad gäller ekonomin. Troligtvis väntar en recession.

Jon Wenman skriver sedan att högervågen är en avspegling av svikna och mycket högt ställda förväntningar. Vad det långsiktiga resultatet av Dilmas manipulation av statens bokföring blir – återstår att se.

2 Jul 2016