Att skydda ett mindre företag mot dataintrång

Innan du ens har hunnit läsa klart den här meningen, har otaliga intrångsförsök skett runtom i världen. Som företagare kan man vara särskilt känslig mot hackers och deras verksamhet. Som tur är, finns det ett antal enkla åtgärder man kan vidta för att skaffa sig ett bättre skydd mot dataintrång. Här ger vi ett par exempel på saker du kan implementera i din verksamhet redan idag.

Byt lösenord regelbundet

Ja, det må låta simpelt. Men det är också mycket effektivt mot dataintrång. De flesta känner till att lösenord till interna tjänster bör anpassas för varje unik användare. Lösenordsstyrka i form versaler, specialtecken och siffror är ett bra försvar. Använder tjuven brute force för att forcera ditt säkerhetssystem, tar det mycket lång tid om bara lösenordet är tillräckligt starkt.

För att bättra på säkerheten bör dock även de starka lösenorden bytas med jämna mellanrum. Även användarnamnen kan bytas för att höja säkerheten ytterligare. Det här kan göras på en månatlig, eller till och med veckolig, basis. De må kräva en del energi – men det kan vara värt det i slutändan.

Välj ett webbhotell med högt säkerhetstänk

Det finns flertalet webbhotell på den svenska marknaden idag. Se till att välja en aktör med högt säkerhetstänk. Det är lätt att bara titta på priser, utrymme och hastighet – men se till att även ta säkerheten i åtanke. En del webbhotell erbjuder inbyggda säkerhetssystem. Titta på säkerheten först, och därefter på pris och hastighet. Det ultimata är om webbhotellet kan möta samtliga kriterier. På så vis tar du ytterligare ett steg till att minska risken för dataintrång.

Granska mjukvaran

Det är lätt att ladda ned program utan att ta en närmare titt på dem. När du eller anställda laddar ned något som potentiellt kan skada datorn, är det viktigt att låta ett anti-virusprogram titta igenom det, eller granska det på annat sätt. Se till att dina skyddsprogram är uppdaterade. Glöm inte brandväggen.

Var extremt försiktig med kunddata

Att hantera data om kunder är känsligt. Detta måste tas på allvar, och informationen ska vara krypterad. Ekonomisk information är det i många fall bäst att outsourca till stora och välkända aktörer som erbjuder betallösningar. De har en mycket hög säkerhet.

Begränsa tillgången till webbplatser

En förebyggande åtgärd kan vara att begränsa tillgången till olika typer av webbplatser om det går genom företagets nät. Begränsning kan också ske på enhetsnivå för att minimera sannolikheten för ett dataintrång. Vissa data är det kanske bara en del av de anställda som behöver ha tillgång till, och genom att begränsa tillgången för andra, har du kanske minimerat riskerna något.

Utbilda de anställda

Om din verksamhet har många anställda kommer en kortare utbildning att göra stor skillnad. Hanterar ni dessutom känslig information är det här steget särskilt aktuellt att ta. Om samtliga i personalstyrkan är välinformerad om vilka förebyggande åtgärder som kan vidtas mot dataintrång, har du minimerat risken markant.

Läs mer om hur man skyddar sig mot dataintrång hos säkerhetsföretaget 2Secure.

7 Nov 2018