Att jobba med catering

Att jobba med catering må stundtals vara ganska tufft – men det är inte som att jobbet inte har sina ljusa sidor. Cateringindustrin som helhet blir bara större och större, och det finns inget direkt jätteföretag som dominerar marknaden. Det här gör att många väljer att ge sig in i branschen – inte bara i jakten på en anställning, utan också på ett framgångsrikt eget företag

Förhållandevis låga trösklar för att starta eget

Många gånger krävs inga större inköp eller utlägg, samtidigt som marginalerna är ganska höga. Till exempel kan kök hyras (givetvis varierar priset beroende på läget – ett kök på Södermalm är säkerligen dyrare än ett i Bålsta exempelvis). 

Tröskeln är således inte allt för hög. Det här gör inte bara att många väljer att starta firmor – utan också att allt fler och fler expanderar och behöver arbetskraft. Den som vill jobba med catering, oavsett om man bor på Södermalm, i Jönköping eller någon annanstans, bör man inte ha några större problem att hitta ett arbete på längre sikt. 

Jobba dig uppåt

Som med alla andra jobb kommer du inte att börja som chef över en framgångsrik cateringverksamhet. Givetvis kommer du att få börja på botten, för att sedan jobba dig uppåt. Läget är givetvis annorlunda om du är mycket kvalificerad och har lång erfarenhet. Utan varken utbildning eller erfarenhet kommer det dock att vara slitigt till en början – på ett större företag kan det sedan finnas möjligheter att röra sig uppåt. Och visst är kvalifikationer viktiga – men snarare är det erfarenheten som är den stora nyckeln. Om du aspirerar på att få en betydande roll med mycket ansvar, är erfarenheten ofta det som väger tyngst. 

Många karriärmöjligheter

En av belöningarna med att jobba sig uppåt i en cateringverksamhet är att möjligheterna sedan är stora. Kanske börjar du med catering på Södermalm för att sedan, några år senare, jobba bakom kulisserna hos en Michelinrestaurang i Göteborg (eller för den delen en på just Södermalm)? Restaurangbranschen är stor, med många olika tänkbara jobb att ta sig an. 

Samtidigt finns det givetvis baksidor också. En av nackdelarna är att många som arbetar inom catering (åtminstone de som kör eget) arbetar väldigt mycket. En del arbetar i snitt ungefär 60 timmar i veckan – betydligt högre än vad de flesta andra gör. Det kan också innebära att man behöver arbeta obekväma arbetstider, till exempel tidig morgon eller sen kväll. För att lyckas inom branschen behöver du lägga ned tid, helt enkelt.

20 Jun 2018