Arbeta som busschaufför

Gillar du att köra buss? Om man är den sociala typen kan yrket som busschaufför kanske vara något för dig. Att köra buss innebär ofta att svara på olika frågor, man ser till att inget händer på bussen, att ingen skadar sig vid av- och påstigning på bussen. Det är också bra om man kan grunderna i motorlegning, eller att man kan något om mekanik. Ofta händer det att bussen kanske går sönder, att dörrarna slutar fungera och annat. Då är det bra om man har grundläggande kunskap om hur bussen fungerar.

Jobba med sightseeing

Man kan även köra bussar för sightseeing på olika orter i Sverige. Flera gruppresor görs varje dag året om i Sverige. Många pensionärsgrupper gör kortare resor, åker till något utflyktsmål, stannar för att äta och åker sedan hem. Då gäller det att vinnlägga sig om ett gott bemötande. Man kan även köra pendlingsbussar till och från stora eller små städer. I Norrland, till exempel där avstånden är stora, kan man köra ganska långa sträckor för dem som pendlar in till staden där de jobbar.

Jobba med företagsevent

Man kan även köra bussar för företagsevent. Då är folk ofta på gott humör och är lite festglada. Även vid sådana tillfällen är det viktigt med ett trevligt bemötande. Ofta vill gruppen som åker på ett företagsevent att de kan åka med buss tillbaka. Som busschaufför kanske man då blir tvungen att sova över och sedan köra bussen tillbaka, eller så stannar man bara över kvällen och reser hem samma dag.

Jobba med busspendling

Många som arbetar som busschaufför arbetar vid obekväma arbetstider. Ofta åker man då till en bussdepå och får en linje tilldelad sig som man ska kunna och köra efter. Ibland hamnar man att åka på någon annans linje, om den personen är sjuk. Då gäller det att man kan de flesta linjer som bussarna i staden åker. Det gäller också att vara uppmärksam på när bussresenärerna vill stiga av bussen och inte glömma bort att stanna vid en busshållplats.

Jobba som bussjour

Ibland kan man få rycka ut med buss ifall det händer något med pendlingstågen. Då kan bussresenärerna vara stressade och vill få så mycket information som möjligt. Det är inte alltid som man som busschaufför sitter inne med den informationen som de vill ha, då gäller det att ha stort tålamod och ett lugn som smittar av sig på resenärerna.

Många har eget företag

Beroende på inom vilken bransch som du vill arbeta som busschaufför kan det vara bra att vara egenföretagare. Då kan du ta hand om allt, till exempel, då det gäller sightseeing. Du hyr buss och anställer en guide. Däremellan kan du hyra ut bussen till olika företagsevent, till olika skolresor. På det sättet får du in olika uppdrag. Många bussbolag ordnar nöjesresor. Då åker resenärerna buss till staden där teatern, operan eller musikalen ordnas. De körs sedan till hotell där de övernattar och sedan körs de tillbaka till sin hemstad.

14 Mar 2018