Bra att känna till om bokföring

För nya företagare kan bokföringen kännas som en snårig djungel av regler och bestämmelser att ta sig igenom. På skatteverkets hemsida kan man tack och lov läsa om vad lagen säger om bokföring på ett överskådligt sätt.

Vilka är bokföringsskyldiga?

De som är skylda att föra bokföring är följande är Aktiebolag, ekonomiska föreningar och handelsbolag. Även fysiska personer med enskild näringsverksamhet är skyldig att ha bokföring.

Varför har man egentligen en bokföring?

Bokföring är framför allt för eget syfte – det vill säga att man själv ska kunna följa upp verksamheten och styra den mot de uppsatta målen. Förutom det här finns det ju också lagar som kräver det.

 Följande aktörer kan vara intresserade av att ta del av din bokföring:

  • Leverantörerna – Skulle du behöva förlängd kredittid är det bra att kunna visa upp en resultat- eller balansräkning i syfte att visa hur det går för företaget.
  • Banken – I händelse av att företaget växer snabbt kan du behöva låna pengar. Även för banken är det alltså bra att kunna visa upp hur det faktiskt går för företaget.
  • Skatteverket – För momsredovisning, arbetsgivaravgifter och för avdragen preliminärskatt i skattedeklarationen ska du kunna visa upp bokföring. Även när du lämnar dina kontrolluppgifter för anställa, samt vid deklaration av inkomstuppgifter i inkomstdeklarationen, måste du ha koll på din bokföring.

Det är du som ansvarar för bokföringen

Skatteverket är noga med att påpeka att det är du själv som ansvarar för att bokföringen går riktigt till. Det här ansvaret är inte möjligt att lämna ifrån sig.  Så i de fall du inte hänger med – be din bokförare att förklara hur det fungerar och ligger till. Ett par tips finns att ta del av på skatteverkets hemsida:

  • Planera – Det är viktigt att planera bokföringen. Tänk noga igenom innan hur den skall läggas upp. Detta så att den passar dina syften bäst.
  • Ta gärna råd – Det är bra att höra sig runt bland vänner, familj och bekanta som driver ett företag om hur de sköter sin bokföring.
  • Enkelhet – Skatteverket rekommenderar att du gör din bokföring simplast möjligast vid uppstart. Det här gäller särskilt om du är lite osäker på hur det fungerar.
  • I de fall du lämnar bort din bokföring – För in underlagen dagligen i en pärm med en flik för var dag. På det här sättet är det enklare för den som sköter din bokföring att bokföra alla transaktioner på den dag det skall göras på.
16 Jun 2016