Blogg

Svårt att sälja? Anlita en målare

15 nov 2018

Marknaden i Stockholm gällande bostadsrätter har varit ganska enkel att förutspå: äger du en sådan och vill sälja så kommer du att göra en vinst. Detta nästan oavsett skick, läge och storlek - under den senaste tio åren så har priserna stigit överallt och det har i sin tur skapat flertalet nya miljoner i huvudstaden. Förvisso så ska man även säga att de flesta av dessa använder sin vinst för att bekosta nästa bostad och att man således inte är miljonär förrän dess att man drar sig ur marknaden för gott - eller har betalat av sina lån till banken.

Bara att sälja och casha in således? Nej, inte längre. Så här har det sett ut, men det gör det inte längre. Sedan ett år tillbaka har någonting hänt. Mäklare pekar på att läget är totalt annorlunda och att man som säljare av en bostad i Stockholm inte längre har samma övertag som för några år sedan. Nu är det istället köparen som bestämmer och det sätter större press på dig som står redo att sälja.

En målare är avdragsgill

Översatt: du kan inte sälja din bostad i det skick den är i - du kommer förmodligen att måsta anpassa den mer efter köparens smak. Vissa objekt ligger ute länge på Hemnet, vissa dras tillbaka och återkommer först efter en renovering - det är definitivt talande. En köpare är kräsen idag och han har råd att vara det sett till att utbudet ökat och att det idag finns fler bostäder att välja på.

Ett billigt sätt att tjäna pengar är därför att anlita den yrkesman som kan göra störst skillnad: en målare. Vårt råd är att du anlitar en målare innan försäljning av din bostad i Stockholm. Det är dels något du kan använda ditt rot-avdrag för och genom detta dra av 30% av den totala arbetskostnaden - med ett tak på 50.000 kronor/år. Dessutom så kan du också använda dig av en annan detalj i samband med att du säljer din bostad och har anlitat en målare: du kan dra av en del av kostnaden som en förbättringskostnad. Det gäller det du betalat för målaren och inte summan för Rot.

Det här gäller inte bara målare - det gäller oavsett vilken typ av förbättring du gjort och kan således även gälla en snickare, en plattsättare eller en golvläggare. Tänk dock på att alltid spara alla kvitton. Du gör ditt avdrag efter att lägenheten i Stockholm har sålts och det måste - naturligtvis - verifieras för Skatteverket. I vissa fall kan även exempelvis kontoutdrag fungera, men vår erfarenhet är att kvitton alltid är bäst. Spara allting!

Du hittar mer info på http://www.målarenstockholm.se.

Anlita en homestylist innan försäljning

Ett sista - och direkt avgörande - tips: anlita en homestylist innan du lägger ut din bostad till försäljning. Det är ofta en sådan som gör störst skillnad och som kan påverka mest. Du har säkert snygga möbler och du har säkert god smak - men, det är din personliga smak. En homestylist kan skapa en unik miljö som verkligen kittlar köplusten hos en spekulant.

Det handlar om att - genom inredning - ta fram bostadens fulla potential och visa spekulanterna vilka möjligheter som verkligen finns. Det krävs ett professionellt öga och blick för detta.

Med all respekt: du har inte den förmågan. Anlita en homestylist och kombinera gärna den tjänsten med din målare så att de kan samarbeta fram en spännande färgkarta i din bostad i Stockholm.

Så är det att arbeta som egen arborist

12 nov 2018

Funderar du på att starta ett eget företag? Du kanske har ett lite udda yrke, där det inte direkt växer nya tjänster på träd? Arbetar du som arborist, eller trädgårdsmästare, kanske du vill arbeta intensivt med det under säsongerna vår, vinter och höst, men vill flytta till varmare trakter när du kan ta det lugnt, under vintern? Det är ingen dum idé att starta eget som arborist. Då kommer du att få arbeta intensivt när det är säsong för det, som kanske kan ge försörjning för resten av året när det inte finns så mycket arbete under vinterhalvåret. Samtidigt verkar det ju bli allt varmare, tack vare den globala uppvärmningen, vilket förlänger planteringstiden och gör det möjligt för dig att arbeta under allt längre tid som trädgårdsmästare.

Du skattar enbart för vinsten

Du vet väl om att du endast skatttar för vinsten som du gör i ditt egna företag? Du får dra av på skatten för alla utgifter som du har som egenföretagare. Allt det som du behöver som bensin, arbetsredskap, skyddskläder, mobil, dator, skrivare och allt som du lägger på marknadsföring för att få fler uppdrag och så vidare. Allt det får du dra av innan du redovisar vinsten. Skulle du sedan få fler uppdrag än vad du hinner att klara av, kanske du får möjlighet att anställa någon som kan arbeta tillsammans med dig. Är ni sedan två som klarar av ännu mer jobb, kanske ni får in mer inkomster och ännu fler uppdrag, så att ni kan anställa ännu fler trädgårdsmästare och snart har du ett nätt företag som kan ta alla sorts uppdrag och kanske på fler ställen i Sverige än bara på ett ställe?

Alla stora företag har varit små i början

Innan du vet ordet av, har du blivit grundare till ett framgångsrikt företag som gör miljoner i vinst. Det är så det är för många av de företag som vi ser idag. Alla företag är små i början, men ett av recepten för att bli framgångsrik är att man inte ger upp, att man gör arbetet ordentligt när man väl har fått ett uppdrag, och ser till att uppdragen som man får blir allt fler. Det som är fördelen med att arbeta som arborist är att det fortfarande är få som arbetar med detta, medan efterfrågan på arborister är stor. Aom arborist behöver du inte sakna uppdrag. Här kan du läsa mer om ett företag som arbetar som arborister med trädfällning på Lidingö utanför Stockholm: storholmentrad.com.

Att skydda ett mindre företag mot dataintrång

7 nov 2018

Innan du ens har hunnit läsa klart den här meningen, har otaliga intrångsförsök skett runtom i världen. Som företagare kan man vara särskilt känslig mot hackers och deras verksamhet. Som tur är, finns det ett antal enkla åtgärder man kan vidta för att skaffa sig ett bättre skydd mot dataintrång. Här ger vi ett par exempel på saker du kan implementera i din verksamhet redan idag.

Byt lösenord regelbundet

Ja, det må låta simpelt. Men det är också mycket effektivt mot dataintrång. De flesta känner till att lösenord till interna tjänster bör anpassas för varje unik användare. Lösenordsstyrka i form versaler, specialtecken och siffror är ett bra försvar. Använder tjuven brute force för att forcera ditt säkerhetssystem, tar det mycket lång tid om bara lösenordet är tillräckligt starkt.

För att bättra på säkerheten bör dock även de starka lösenorden bytas med jämna mellanrum. Även användarnamnen kan bytas för att höja säkerheten ytterligare. Det här kan göras på en månatlig, eller till och med veckolig, basis. De må kräva en del energi – men det kan vara värt det i slutändan.

Välj ett webbhotell med högt säkerhetstänk

Det finns flertalet webbhotell på den svenska marknaden idag. Se till att välja en aktör med högt säkerhetstänk. Det är lätt att bara titta på priser, utrymme och hastighet – men se till att även ta säkerheten i åtanke. En del webbhotell erbjuder inbyggda säkerhetssystem. Titta på säkerheten först, och därefter på pris och hastighet. Det ultimata är om webbhotellet kan möta samtliga kriterier. På så vis tar du ytterligare ett steg till att minska risken för dataintrång.

Granska mjukvaran

Det är lätt att ladda ned program utan att ta en närmare titt på dem. När du eller anställda laddar ned något som potentiellt kan skada datorn, är det viktigt att låta ett anti-virusprogram titta igenom det, eller granska det på annat sätt. Se till att dina skyddsprogram är uppdaterade. Glöm inte brandväggen.

Var extremt försiktig med kunddata

Att hantera data om kunder är känsligt. Detta måste tas på allvar, och informationen ska vara krypterad. Ekonomisk information är det i många fall bäst att outsourca till stora och välkända aktörer som erbjuder betallösningar. De har en mycket hög säkerhet.

Begränsa tillgången till webbplatser

En förebyggande åtgärd kan vara att begränsa tillgången till olika typer av webbplatser om det går genom företagets nät. Begränsning kan också ske på enhetsnivå för att minimera sannolikheten för ett dataintrång. Vissa data är det kanske bara en del av de anställda som behöver ha tillgång till, och genom att begränsa tillgången för andra, har du kanske minimerat riskerna något.

Utbilda de anställda

Om din verksamhet har många anställda kommer en kortare utbildning att göra stor skillnad. Hanterar ni dessutom känslig information är det här steget särskilt aktuellt att ta. Om samtliga i personalstyrkan är välinformerad om vilka förebyggande åtgärder som kan vidtas mot dataintrång, har du minimerat risken markant.

Läs mer om hur man skyddar sig mot dataintrång hos säkerhetsföretaget 2Secure.

Att starta en cateringverksamhet

31 okt 2018

Många restauranger väljer att utveckla sin verksamhet genom att även erbjuda catering. Vissa nischar sig mot andra verksamheter och erbjuder mest företagscatering, medan andra letar efter uppdrag som större evenemang, så som bröllop eller konserter till exempel. 

För den som är intresserad av mat och dryck kan det vara en dröm att starta en cateringverksamhet. En del finner en stor tjusning i att planera recept och arrangemang i matväg. Om man väl lyckas slå sig in i branschen kan det dessutom vara ganska lukrativt.

När det är dags att anställa till företagt

Jämfört med att starta en restaurang finns det en del fördelar. En fördel är att det är enklare att skala upp – medan en restaurang är begränsad till yta och annat (såvida man inte startar en franchiseverksamhet), kan ett cateringkök ofta öka sin produktion rejält – bara uppdragen finns. Sysslar man med till exempel företagscatering i Stockholm har man möjlighet till många, löpande uppdrag, bara man lyckas få in en fot.

Dessutom finns det administrativa fördelar, och det är på en del sätt enklare att sköta den vardagliga driften. Till exempel behövs personal enbart tas in vid större evenemang. Stora och regelbundna kostnader för att anställa servitörer, bartenders och annat innebär att man tar på sig vissa risker, och med det kommer även ett stort ansvar.

Om man istället enbart behöver hjälp vid större evenemang så kan man i viss mån undvika just det. Sysslar du med företagscatering i Stockholm kanske du kan arbeta med mindre företag på en regelbunden basis – och när ett stort uppdrag kommer, då kan du ta in hjälp. Du betalar då enbart för hjälpen den kvällen, och ger inte då någon regelbunden månadslön. På så sätt blir det dessutom enkelt att räkna på vilka resultat som enskilda större uppdrag kan ge.

Tips för att driva en framgångsrik cateringverksamhet

  • Hitta din nisch

Företagscatering i Stockholm? Catering i mindre skala i en småstad? Det finns många cateringverksamheter i Sverige idag. Genom att hitta en tydlig nisch har du större möjligheter att slå dig in på marknaden – oavsett om det är företagscatering i Stockholm eller någon annan typ av catering någon annanstans i landet.

  • Skaffa dig erfarenhet först

Att skaffa sig erfarenhet först är viktigt. Du kan till exempel hitta en anställning på ett cateringföretag och på så vis få en inblick i den dagliga verksamheten. Det här är mycket hjälpsamt. Att starta en cateringverksamhet själv, utan erfarenhet, är svårt. Erfarenheten ger dig en bra grund att stå på när du behöver ta beslut i verksamheten, vilket du kommer att behöva göra dagligen.

  • Anteckna tid och inkomster

Ett bra sätt att kolla på hur lönsam verksamheten faktiskt är, är att skriva ned dina nedlagda timmar samt hur mycket lön du kan ta ut. Om du hamnar på en mycket låg timlön vet du att behöver göra förändringar i verksamheten.

  • Nätverka

Att nätverka är mycket effektivt. Siktar du på en företagscatering i Stockholm kan du nätverka med ansvariga på olika bolag i Kista, till exempel. I allmänhet är det bra för en cateringverksamhet att nätverka med eventbyråer och aktörer som sysslar med bröllop eller andra evenemang. 

Här kan du läsa mer om hur det är att starta företagscatering i Stockholm: företagscateringstockholm.se.

Måste jag välja ett lokalt bokföringsföretag?

20 okt 2018

Det är mycket vanligt att företagare, även om man har en liten omsättning, lejer ut sin bokföring på en extern firma. Att behöva beblanda sig med så lite som möjligt, som inte rör kärnverksamheten, är ett mål för många. På lång sikt är det ju också en investering i företaget. Om man kan lägga så timmar som möjligt på det som man är bra på, kommer ju också företaget att växa snabbare.

En sådan uppgift är just bokföringen. En del har lärt sig grunderna, medan andra knappt tar i det med tång. Faktum är att det är viktigt att man åtminstone lär sig lite grann. Även om man lejer ut sin bokföring på någon annan, är man som företagare själv ytterst ansvarig för att ekonomin och redovisningen stämmer i bolaget.

Allt fler tjänster digitaliseras, och bokföring är en av dem. Ett företag som sitter i Uppsala kan utan problem samarbeta med en bokföringsfirma i till exempel Sundsvall. Hade man behövt åka för att träffa någon öga mot öga, hade avståndet mellan Sundsvall och Uppsala troligen varit lite för långt för att ett verkligt tätt samarbete skulle kunna ske utan problem. Uppsala och Stockholm kanske är ett rimligt avstånd – men till och med där blir det lite långt.

Hårdare konkurrens

Faktum är att en firma som sysslar med bokföring i till exempel Uppsala idag inte bara konkurrerar med firmor i Uppsala – utan över hela landet. Alltfler firmor väljer att sköta detta med molnbaserade system, och många kunder uppskattar det.

Förutom att man konkurrerar med andra bokföringsfirmor som har en onlinenärvaro, konkurrerar man till viss del också med alla de bokföringsprogram som kommit på senare tid. Det har troligtvis aldrig varit enklare att sköta sin bokföring, utan hjälp och förkunskaper, än vad det är idag. Många program tar knappt tio minuter att komma igång med. Många av dessa program har dessutom en support som är online stora delar av dygnet, och som kan svara på diverse ekonomifrågor.

 

För att svara på rubriken blir det ett rungande nej. Dock kan det faktiskt passa bättre för vissa att välja ett lokalt bokföringsföretag (i Uppsala finns superkompetenta Arneklint & Ortstad Redovisning AB) som man kan träffas öga mot öga med. Det passar till exempel den som värdesätter personliga möten högt, har lite bristande datorvana eller som inte har mobilt BankID. Utan det sistnämnda går nämligen detaljerade bokföringsprogram bort, eftersom det inte går att hämta kontohändelser på annat sätt.

 

 

När du behöver investera i utrustning till det egna företaget

20 okt 2018

Har man ett eget företag är företaget väldigt förknippat med dig som person. Du personifierar ditt eget företag. Det som du arbetar med kan ju variera. Många hantverkare arbetar som egna. Beroende på var man bor, kan man alltid sälja de egna tjänsterna och sitt kunnande. Arbetar man med bygg, behöver man stora maskiner. Många företag som till exempel tillhandahåller byggnadsställningar, hyr ut dem, eller så kan det handla om lyftkranar och lastbilar som man gott och väl kan hyra ut. Arbetar man som snickare, behöver man inte så stora redskap. Då handlar det mer om att skaffa sig sågmaskiner, borrar och hyvlar och slipmaskiner.

Behöver du sopmaskin till din städning?

Arbetar man däremot inom städbranschen behöver man andra maskiner, såsom sopmaskiner. Här handlar det också om olika maskiner beroende på var man arbetar. I en affär, livsmedelsbutik eller i ett lager städar man oftast stora ytor. Då kan man inte städa för hand. Det är få kunder som vill betala flera timmar för någon som endast städar för hand i flera timmar, om de kan anlita någon som gör det på 15-20 minuter med en stor sopmaskin. Då väljer de den med sopmaskinen.

Jobbar du på hotell, behöver du en sopmaskin som kan tvätta mattor, till exempel. Många hotell har heltäckningsmattor som behöver rengöras. Och har de inte heltäckningsmattor, har de ofta stora mattor i entrén som behöver rengöras varje eller varannan dag.

Jobbar du med städning utomhus, är det sedan en helt annan sorts sopmaskin som du behöver. Det finns till och med sopbilar som då täcker stora och avlägsna ytor. Det är ju inte så ofta man behöver tvätta gatorna, även om det behövs. Då behöver man kunna ta uppdrag som kanske inbegriper gångbanor, innergårdar och lekparker. Det finns sopmaskiner även för det. Läs mer om sopmaskiner på: http://www.sopmaskin.nu.

Budgetera för inköp eller inhyrning av maskinerna

Eftersom du behöver olika maskiner bör du budgetera för dem i din budget. Köper du in stora maskiner till företaget måste du göra avdrag varje månad. Om det inte är så att du har kapital som redan finns i bolaget. Då räknas det som en ren investering. Hyr du in maskinerna slipper du den stora kostnaden initialt. Då betalar du en månatlig hyra som du drar av som en kostnad för företaget. Rent ekonomiskt är det den fördelen att du slipper ligga ute med stora belopp i början av ditt företagande. Anlitar du en uthyrningsfirma för de stora maskinerna, välj då en som samtidigt erbjuder rengörinsvätska, olja och service.

Anlita alltid jurist inför stora beslut i företaget

11 okt 2018

Den som driver ett eget företag besitter stort mod. Det är nämligen inte det lättaste att driva ett företag. För så gott som alla företagare gäller det nämligen att klara av en hel del byråkratier. Varje månad måste man föra en bokföring, moms ska betalas och dessutom betalar man sina egna arbetsgivaravgifter. Allt sådant ska betalas i slutet av månaden. Dessutom, kanske företaget har gjort inköp, som ska betalas i slutet av månaden. Sammantaget blir det stora utgifter som ska betalas varje månad. Då gäller det att företaget får in rejäla inkomster som täcker utgifterna. Skulle det vara så att man plötsligt kommer på obestånd (som det heter på jurist-svenska om man inte kan betala sina skulder), kna företaget begäras i konkurs. Men innan det händer finns det lite olika vägar att gå. 

Ha en jurist vid sin sida bra

Vad som än händer är det alltid bra att ha tillgång till en jurist när man driver ett företag. En jurist och en revisor är de yrken som är bra tt knyta till företaget. En revisor vet vilka avdrag man kan göra och kan de skattetekniska verktyg som en företagare kan  använda för att rädda det egna företaget. Man får inte fuska, det är olagligt. Däremot kan man gör en del som gör att så mycket kapital som möjligt kan stanna kvar i företaget och som är lagligt. En jurist är alltid bra att ha vid sin sida då hen kan juridiken och som kan lagen, och arbetsrätt. Det gäller som företagare att veta vad man får göra och inte får göra, till exempel med sina anställda. Även här finns det mycket som man bör känna till som företagare.

Företagsrekonstruktion – som kan rädda företaget

Skulle det bli så illa att man plötsligt inte kan betala sina skulder, kan man alltid begära om företagsrekonstruktion. Den som minns turerna kring Saabfabriken, kanske minns de företagsrekonstruktioner som Saab ansökte om och som beviljades. Det hade gått knackigt ett tag för Saab, och vinsten hade åekat neråt. Till sist kunde man inte betala lönerna och många anställda varslades och senare avskedades. Näringsministern, som då hette Maud Olofsson, gick in och lovade stå som garant för lån från Europeiska investeringsbarnken på 2 miljarder kronor.

Konkurs om inget annat hjälper

Om det visar sig i en företagsrekonstruktion att det ändå inte går att få företaget på fötter, som i fallet med Saab, begärs det i konkurs. Det är domstolen som till sist avgör om ett företag ska begäras i konkurs. Finns det inga förutsättningar för en fortsatt verksamhet, även om skulderna eventuellt skulle försvinna, begärs företaget i konkurs. Då lägger man ner företaget. Företaget själv, mister rätten till det som finns i företaget. De anställda sägs upp. En konkursförvaltare ser till att alla som ahr skulder till företaget får betalt, tills det inte finns något kvar. De företag som inte har fått betalt, kan fortfarande stå med sina skulder. Men de anställda som inte har fått sin lön, får sin lön av staten, i en statlig lönegaranti. Ingen ska behöva gå utan lön för att företaget inte kan betala dem. Klicka på länken för att läsa mer om hur en konkurs går till.

Det lönar sig inte spara pengarna på banken

5 okt 2018

Som de flesta vet vid det här laget är banken inget ställa att spara sina pengar på. Det är numera länge sedan som vi fick någon bra ränta på våra sparpengar på banken. Orsaken till det står att finna i den penningpolitik som bedrivs i Sverige idag, och de sänkningar av reporäntan som har gjorts de senaste 18 åren. Minst. Vad Riksbanken verkar vara mest rädd för är en inflation som lamslår samhällsekonomin, därav en av mågna orsaker till sänkningen av den viktiga reporräntan, vilket har medfört att även bankerna har sänkt sina räntor. Det har gjort att det enda som kan ge någon slags "ränta" som är något att räkna med är kapitalförvaltning som ett svar på sparande på bank.

Vad är kapitalförvaltning?

Det finns lika många svar på frågan vad en kapitalförvaltning är, som det finns ekonomer, förmodligen. Enkelt uttryckt kan man säga såhär: man köper en tjänst av en tjänsteman som kan något om finansmarknaden. Man ger den personen möjlighet att förvalta ditt kapital och (bör) se till att kapitalet växer. Det är den enkla förklaringen. Sedan blir det svårare att förklara mekaniken bakom kapitalförvaltningen. Allt beror på vilka aktier och fonder som förvaltaren väljer att investera dit kapital i. Och du behöver heller inte överlåta åt en verklig tjänsteman att förvalt kapitalet åt dig. Det kan du lika bra överlåta till en dator att göra. De har nämligen lika stor chans att fördubbla det kapital som du satsar. 

Allt bygger på förtroende

Hur du väljer att göra med ditt kapital, avgörs av vilket förtroende som du har för de produkter som du väljer, eller för den faktiska tjänsteman som du låter förvalta ditt kapital. Faktorer som avgör om antingen det program som flyttar dina sparade pengar, mellan olika aktier, eller det företag och tjänstemän är den kunskap som de besitter när de förvaltar pengarna. Det gäller att föölja med i vad som händer.

Bara den som kan förutse framtiden kan garantera avkastning

Vilka företag som genererar den största avkastningen. Det finns så många olika produkter på aktiemarknaden som du kan välja mellan med olika mekaniker och funktioner, att det kan vara svårt för en lekman att avgöra vad som är bäst. Till syvende och sist är det omöjligt att förutse framtiden, vilket avgör hur det går på aktiemarknaden. Dock talar statistiken sitt tydliga språk; det är enbart inom aktiehandel och fastighetshandeln som värdet har gått upp, sett till tid.

Varför inte jobba som glasmästare?

2 okt 2018

Som glasmästare jobbar du främst med att skära och montera olika slags glas. Det är grunden i att vara glasmästare men samtidigt har det blivit allt vanligare med specialiseringar inom detta yrke vilket därmed fås genom yrkeserfarenhet och vidareutbildning. 

Arbetet

Som glasmästare jobbar man med att underhålla, reparera och byta ut fönster. Detta är den primära arbetsuppgiften. Utöver det kan även yrket innehålla arbeten där glas ska skäras upp till kundens önskemål gällande storlek och form. 

De flesta som jobbar som glasmästare gör detta i ett mindre företag med ett par anställda. I storstäder finns visserligen större företag men detta är generellt ett yrke med mindre företag. 

Ett arbete som ökat på sistone är att montera och bygga glasfasader. Det har blivit mer och mer populärt att ha fasader av glas eller större glaspartier. Inom specialinriktningar finns bland annat jobba med blyfönster alternativt specialfönster som ska stå emot mycket ljud eller tåla brand. 

Utbildning

På gymnasienivå kan man välja Bygg- och anläggningsprogrammet för att få de grundläggande kunskaperna som krävs för att sedan kunna jobba som glasmästare. Vill man läsa in kunskaperna vid en ålder över 20 år är inte gymnasiet ett alternativ. Då kan man istället läsa in det via Komvux. 

I vissa fall går det att få lärlingsutbildning. Man jobbar då på ett företag men under arbetstiden är det tänkt att man ska lära sig de olika momenten och vad man behöver kunna. Under denna utbildningsperiod ges en lärlingslön. Det blir därmed ett sätt att utbilda sig – och ändå få viss ersättning. 

Det går även att läsa till glasmästare via Hermods och liknande friskolor. Just Hermods har utbildningsplatser på ett flertal orter i Sverige. Flest antal utbildningsplatser finns däremot i Stockholm. Kan man tänka sig utbilda sig i Stockholm går det alltså att ansöka till flera olika skolor.

Arbetsmarknad

När ett större bemanningsföretag i Stockholm presenterade kommande bristyrken var glasmästare ett av dessa. Efterfrågan har länge varit stor på denna kompetens på grund av ett stort tryck inom byggbranschen. Som nyutbildad är det därmed lätt att få jobb i Stockholm eller andra storstäder där det byggs i stor utsträckning. Men även på mindre orter finns det viss brist på glasmästare. 

Mer info

För mer information kring yrket glasmästare och vad detta innebär rekommenderas gbf.se. Det är GlasbranschFöreningens hemsida. En förening som är en bransch- och arbetsgivarorganisation och innefattar medlemmar från ungefär 550 företag i Sverige. Här finns både glasmästare och konstinramningsföretag så som leverantörer till dessa. 

Kan jag dra av besöket hos min tandläkare?

17 sep 2018

Som egen företagare så finns det ganska många saker som man kan göra avdrag på. Saker som behövs för den egna verksamheten och som bidrar till att man får en mer lönsam affärsrörelse. Det kan handla om avdrag för kontorslokal, för inventarier, för representation, för advokatkostnader, för bokföring och för datorer, mobiltelefon och så vidare - nödvändiga saker. Det är dock vissa som tror att man kan gör avdrag för allt möjligt och som genom detta också tar väl snabba svängar genom kurvorna.

Det kan innebära att man köper olika böcker av mer skönlitterär karaktär och kallar dessa för facklitteratur, det kan handla om att man köper en bil som endast används privat och det kan handla om att man köper ett dyrt gymkort som bekostas av företaget. Det senare vill man kanske få som friskvård, men det gäller inte om man inte är anställd - du äger ju din enskilda firma.

Kort sagt: man blandar ihop korten - medvetet eller ej - och får svårt att skilja på de egna, privata pengarna och på de pengar som tillhör företaget. Detsamma gäller då också vad pengarna i fråga används till.

Rent generellt och som grundregel för avdrag så kan man säga att allt som bidrar till att göra en verksamhet bättre, mer lönsam och nödvändig för att företaget ska kunna fungera är avdragsgillt - men det ska i så fall också, alltid, kunna bevisas och redovisas.

Du kan inte dra av kostnaden för en tandläkare

Kan du då i så fall besöka en tandläkare på Södermalm och dra av kostnaden för det? Nej, det kan du inte - ett besök hos en tandläkare räknas till ditt privatliv; som en privat levnadskostnad.

Vi kan dock tycka att detta är lite väl stelbent. En tandläkare kan ju mycket väl komma att förhindra exempelvis sjukdagar i framtiden och blir man som enskild näringsidkare sjuk så kan man heller inte driva företaget i fråga.

Av den anledningen så kan man kanske tycka att ett besök hos en tandläkare borde vara avdragsgillt - liksom övrigt vård; inkluderat friskvård också, som kan förebygga skador och sjukdomar. Men, så är alltså inte fallet och du får således vackert betala den hela summan som din tandläkare begär - ur egen ficka och utan avdrag.

Hitta en billig tandläkare utan avdrag

Vi ska dock säga gällande just tandläkare och priset där att det inte behöver vara så dyrt. En tandläkare har fri prissättning och det innebär att du kan söka efter den billigaste tjänsten i din närhet. På Södermalm och i andra stadsdelar i Stockholm så finns många tandläkare och där kan du på ett tydligt sätt använda dig av den fria prissättningen och konkurrensen dem emellan.

Precis som du gör inom alla områden - du letar efter en tjänst som är prisvärd. Tandläkare är definitivt inget undantag. Även om du inte får dra av något på kostnaden så finns det ändå pengar att tjäna.

Mer om tandvård: http://www.tandläkaresödermalm.biz.

Skaffa garage och starta bilverkstad!

30 aug 2018

Om man är någorlunda händig med sin bil, och förstår sig på motorer, kan man starta en egen bilverkstad på sin fritid. Har man bara ork och lust över efter att man har kommit hem från sitt ordinarie jobb, kan man skaffa sig en extra lön. Det är bland det bästa man kan göra om man vill bli egen företagare. Är man lite osäker på om man klarar sig som egen företagare, kan man alltid testa livet som egen företagare genom att starta sin verksamhet på sin fritid.

Bli egen företagare

Så här gör du;

  1. Skaffa ett garage där du kan starta verksamheten – om du kan något om bilar och kan reparera andras bilar, kan du antingen bygga ett eget garage, eller hyra något garage, och ta emot bilar under din fritid.
  2. Ta emot kunder – ta emot så många bilar som du vet att du hinner reparera under din fritid. Berätta att du gärna tar emot fler bilar för reparationer. Dessutom kan du konkurrera med andra verkstäder genom att ta lite mindre betalt, eftersom du inte är helt beroende av inkomsterna.
  3. Utöka verksamheten medan du trappar ner på jobbet – när du märker att det går bättre och bättre för ditt egna företag kan du alltmer trappa upp det jobbet, medan du trappar ner det andra arbetet som du har. Gå ner till deltid och ta emot fler bilar som du reparerar i ditt företag.
  4. Bli självständig egen företagare – så småningom kan du arbeta som din egen företagare i ditt garage. Får du fler bilar att reparera än vad du hinner med, kan du anställa fler duktiga bilreparatörer och utöka din verksamhet.

Säkerheten viktig när du har andras bilar i verkstaden

Det är mycket viktigt att du tänker på säkerheten när du förvarar andras bilar i bilverkstaden. Då är det viktigt att analysera vad i ditt garage som kan utgöra en säkerhetsrisk. Vi vet att när det kommer till svagheter i ett garage, ligger den alltid i kvaliteten på garageportarna. Det är dessa som är den svagaste punkten; det är här som biltjuvarna kan ta sig in i värsta fall. Hur ser garageportarna ut? Vilken säkerhet har de på själva handtagen? Hur låser du garageportarna? Är de lätta att forcera? Alla dessa frågor är viktiga att tänka igenom. Så varför inte anlita ett säkerhetsföretag som levererar säkra garageportar? Detta företag arbetar med säkerhet och är specialister på säkerhet när det kommer till fönster, dörrar och garageportar. Läs mer om detta företag på: http://www.garageportargöteborg.se.

Arbetsmiljö – få tips från Arbetsmiljöverket

24 aug 2018

Ett av Arbetsmiljöverkets viktigaste uppdrag är att främja arbetsmiljön hos de svenska företagen. Bland annat har de gett ut broschyren ”Guide för en bättre arbetsmiljö” som gratis kan laddas ner från deras hemsida. Det är en broschyr, på ett par sidor, som på ett tydligt sätt kan guida företag att jobba med arbetsmiljön och förbättra den. Ett arbete som alla tjänar på i längden.

Broschyren tar sin utgångspunkt från tre frågor. Det handlar om hur man har det idag på arbetsplatsen, vad det är som är bra samt vad som kan göras för att det ska bli bättre. Bara genom att tänka över dessa punkter får man en bra start gällande hur man kan jobba med att förbättra arbetsmiljön. Svaren är alltså närmare än vad man från början tror.

Planera

Genom att planera och bygga upp verksamheten med ett systematiskt arbetsmiljöarbete minskar framtida problem. Det handlar alltså om att hitta en struktur som skapar proaktiva åtgärder på arbetsplatsen. Vill man ha hjälp med detta finns företag som specialiserat sig på arbetsmiljöutbildningar för företag. Det kan vara allt från kortare teoretiska genomgångar till att de följer med på arbetsplatsen som konsult för att kunna planera och strukturera upp arbetet.

Skapa förutsättningar

Planeringen är första steget – sen handlar det om att skapa förutsättningar för att planerna verkligen ska kunna sättas i verket. Det kan vara allt från att se över hur chefer och arbetstagare samverkar till att använda den kompetens som finns inom företaget. Det kan därmed handla om samverkan, rutiner, fördelning av uppgifter och tydliga instruktioner.

Genomför aktiviteter

Nu ska aktiviteterna genomföras. Farorna ska upptäckas innan de skapar olyckor. Stressrelaterade aktiviteter planeras bort och ett gott arbetsklimat ”växa fram”. De gäller att minska ohälsa, tillbud och olyckor.

Värdera

Sista steget är att värdera de åtgärder som skett. Har det blivit någon förbättring? Är ni nöjda med resultatet? Vad är det vi strävar mot och hur långt har vi nått på resan dit?

(Broschyren kan laddas hem från Av.se)

Arbete på egen hand – eller med hjälp?

Det är vanligt att företag som har problem med arbetsmiljön kontaktar konsulter som erbjuder arbetsmiljöutbildningar eller kopplar in företagshälsan. Självklart är det en bra åtgärd eftersom detta innebär att människor utifrån ser på problemen som finns med nya professionella ögon.

Men samtidigt bör man tänka mer långsiktigt. Att jobba proaktivt handlar om att förbättra arbetsmiljön och därmed skapa bättre förutsättningar för alla att prestera bra. Det är helt enkelt både billigare och mer långsiktigt att åtgärda problem innan det slutar med personskador, sjukskrivningar eller spänt arbetsklimat mellan de anställda.

En fördel att anlita företag som håller en arbetsmiljöutbildning för hela eller delar av företaget är att informationen förmedlas av personer som verkligen kan sin sak. Det kommer därmed innebära att personalen tydligare tar till sig kunskapen. Mer info här.

Förändring av företrädaransvaret

15 aug 2018

På senare år har en del kritik kommit om företrädaransvaret. Kort sagt innebär det att styrelseledamöter för ett bolag kan bli personligt ansvariga för dess skulder. Varje månad måste styrelsen se till att skatt betalas in till Skatteverket – och det är precis dessa skatteskulder som kan göra att delägarna hålls ansvariga personligen. 

Innan det går så långt har styrelsen dock chans att vida ett antal åtgärder – men de måste vara drastiska. Om delägarna märker att skatten inte kommer att kunna betalas in på förfallodagen behöver man i princip börja avveckla bolaget eller rekonstruera det. 

För många, innebär det här att en konkursansökan. Så länge man vidtar dessa åtgärder, som måste vara ”verksamma”, kan man inte hållas personligt ansvarig. Om det här dock inte sker, träder delägarnas företrädaransvar in i bilden. 

Många menar att företrädasarnsvar skadligt

Många hänvisar till det som står i uppslagsverken, att i ett aktiebolag skall delägarna vara fria från personligt ansvar för företagets skulder. Och visst kan de allra flesta skriva under på att det här arrangemanget har gjort det lättare att starta företag. Det har också gjort det lättare att anställa fler och ta behövliga risker. Betydligt färre skulle våga testa sina vingar om inte aktiebolaget fungerade som en juridisk person. Men det gör det inte – när det gäller skatteskulder. 

Vissa menar att systemet är bra som det är

 Trots allt har delägarna tid på sig att vidta åtgärder för att se till att ens företrädaransvar inte behöver komma till tal. För alla innebär det här inte en konkursansökan. Det kan lika gärna innebära att man hittar ett annat sätt att öka firmans likvida medel. Skatteskulder har trots allt en särskild ställning i svensk lagstiftning, och många menar att så är rätt. 

Bakgrunden till företrädaransvaret är kanske huvudsakligen att bolag inte ska kunna skaffa sig ohederliga konkurrensfördelar, genom att använda icke inbetalda skatter som en möjlighet till kredit. 

Vilka ändringar bör man egentligen göra?

Frågan är hur många som faktiskt förordar ett totalt slopande av företrädaransvaret. En bra början kan vara att öka medvetenheten kring detta. Undersökningar visar att fyra av tio ledamöter inte har kännedom om sitt företrädaransvar; att reglerna är strängare när det kommer till skatteskulder än andra typer av skulder, som man till exempel har till banken. 

De som vill förändra reglerna ifrågasätter ofta varför reglerna är så pass mycket strängare i Sverige än vad de är i andra länder. Oavsett vad man tycker, kan de flesta skriva under på att det är en ganska komplex fråga.

Hur många ROT-jobb för att hålla igång ett företag?

7 aug 2018

När ROT-avdraget kom så var det många som var kritiska mot tanken på att ge skatteavdrag för renoveringar men över tid så har fler och fler ändrat uppfattning. Idag är de allra flesta eniga om att den här typen av avdrag kan vara några bra för samhället. En intressant fråga är hur många av dessa ”ROT-jobb” som behövs för att hålla igång ett företag och därmed hur många nya företag, och jobb, som kan etableras i en medelstor ort i Sverige. För exemplet skull så utgår vi från hur många snickare som kan starta egna firmor i Uppsala tack vare ROT-avdraget.

Hur mycket får man i avdrag?

Avdraget är på 30 procent av arbetskostnaden för renoveringen i bostaden vilket gör att en snickare som hjälper en att byta kök, platsbygga en garderob eller isolera en vind är typiska jobb som ger skatteavdrag. Det man får göra avdrag för är totalt 50.000 kr per person i hushållet så är man två personer så får man göra avdrag för 100.000 kr. Det innebär att man kan renovera sin villa i Uppsala för hela 300.000 kr på ett år och få avdrag för 90.000 kr. 

Hur mycket behöver en snickare omsätta för att gå runt?

Låt oss anta att en snickare vill plocka ut en genomsnittlig lön och dessutom täcka omkostnader i företaget. Han eller hon kanske också vill ha lite vinst för sitt risktagande som företagare så vi lägger på 10 procent på slutsumman för att komma fram till en rimlig nivå. En rimlig lön för en snickare som driver eget företag kan vi anta ligga på 30.000 kr per månad. För att täcka alla omkostnader och göra lite vinst så säger vi att dubbla månadslönen är en rimlig omsättning. Därmed behöver en snickare omsätta runt 700.000 kr, utöver materialkostnader, för att gå runt med god marginal.

Hur många jobb behövs?

En genomsnittlig renovering kan vi anta ligger på cirka 100.000 kr eftersom det kan täcka allt ifrån att byta ett enklare kök till att isolera en vind eller något liknande, ganska omfattande, arbete. Det räcker alltså med så lite som sju ROT-jobb för att en företagare ska ha nog med jobb för att gå runt. Om vi låter hantverkaren ha lite större marginaler så kan vi anta att tio renoveringar är vad som behövs för att hålla ett enmansföretag flytande. 

Hur många hantverkare kan ROT-jobb i Uppsala finansiera?

I Uppsala bor det cirka 150.000 människor och för enkelhetens skull så antar vi att endast 20 procent av dessa bor i egna hus och att resten bor i lägenheter. Det är alltså 30.000 hushåll som kan renovera varje år och vi utgår från att en renovering görs vart tionde år. Då kan ROT-jobben i Uppsala finansiera så mycket som 300 en-mans-företagare.

Kan en konkursansökan bli nekad?

2 aug 2018

Ett företag som har dålig ekonomi och släpar med att betala sina fakturor kan i slutändan behöva sättas i konkurs. Men även om konkursen ibland känns nära till hands och det ryktas om saker som att alla framgångsrika restaurangägare har minst tre konkurser bakom sig så är det inte givet att konkursansökan godkänns. Vad kan göra att en konkursansökan nekas? Här kommer vi att gå igenom några exempel.

Egen ansökan

När företaget går trögt och många borgenärer klagar på att skulderna växer och att de aldrig får betalt i tid så kan en ansökan om konkurs kännas som enda lösningen. En konkurs innebär trots allt att samtliga skulder skrivs av och att företagets ägare, givet att det rör sig om ett aktiebolag där inga oegentligheter har pågått, går fria från skulder. Borgenärerna gör därmed kreditförluster på de skulderna som de inte kan lyckas mäta ut när konkursförvaltaren säljer av företagets tillgångar. Men det händer trots allt att en konkursansökan som är gjord av företaget själv blir nekad och det beror då oftast på att tingsrätten bedömer att företaget klarar av att drivas vidare. Om man kan se att företaget trots allt har en ganska god ekonomi och att vägen från obestånd till en balanserad ekonomi inte är allt för lång så kan ansökan bli nekad.

 Ansökan av annan 

 De vanligaste situationerna där ansökan av annan part, i regel en borgenär, avslås är när betalningar görs i närtid och skulderna blir lösta. Det kan vara så att en mycket irriterad borgenär vill sätta företaget i konkurs för att påvisa att det inte är moraliskt rätt att hela tiden vara försenad med sina betalningar. I samband med att ansökan lämnas in så kanske företaget väljer att betala skulderna och då läggs ansökan ner.

 En annan vanlig situation är att en borgenär gör en konkursansökan men ansökan sker utan skälig grund. Den som ansöker om konkurs för annan part måste alltid argumentera för varför en konkurs är rimlig och visa på obetalda skulder och annat som då ska vara bevis för konkursen. Om dessa bevis inte är tillräckligt starka, exempelvis försenade fakturor där beloppen är långt under gäldenärens egna kapital eller förmögenhet för en privatperson, så kan tingsrätten välja att avslå ansökan. 

En tredje situation där ansökan kan avslås är om det finns goda skäl att tro att en företagsrekonstruktion skulle vara en möjlig väg till att få företaget på fötter igen. Om så är fallet så kan istället tillgångarna frysas under en period och avbetalningsplaner läggas upp för att säkerställa att borgenärerna får betalt och att företaget lever vidare och börjar få ordning på sin ekonomi igen.

← Äldre inlägg